Uit een artikel van Jan De Volder (Gelezen In Tertio Van 3 Maart 2010).
Het levensverhaal van Aleksandr Ogorodnikov toont de innerlijke kracht van de Russische orthodoxie. Wil Europa een toekomst, moet het meer leren ademen door zijn westerse en oosterse long.
De biografie van Aleksandr Ogorodnikov, Dissident voor het leven (Lannoo) van collega Koenraad De Wolf, wordt deze week voorgesteld in Antwerpen en Amsterdam. Niet alleen stelt De Wolf een tijdgenoot voor die in West-Europa te ongekend is, tegelijk biedt hij een inzicht in de enorme transformaties die Rusland de jongste decennia doormaakte en levert hij stof tot nadenken over wat de Russische ziel voor Europa kan betekenen.
Het leven van Aleksandr Ogorodnikov toont aan hoe groot de spirituele schat is, die de Russische orthodoxie door de vervolgingen heen wist te bewaren. Dat staat in contrast met de vaak al te lauwe manier waarop West-Europeanen in dezelfde tijd met hun spirituele rijkdommen omgingen. Te midden van de vele pessimistische scenario’s over de toekomst van Europa en het christendom, is dit precies wat Europa vandaag nodig heeft: de visie en het visioen dat God de geschiedenis niet verlaten heeft en dat de toekomst ook nieuwe verrassingen in petto heeft. Meer uitwisseling en wederzijdse sympathie tussen christenen uit oost en west zijn onontbeerlijk om de spirituele bronnen van ons continent tot nieuw leven te laten opborrelen.
Tot zover Jan De Volder.