woensdag 26 oktober 2011

Radio Maria België begint met kracht van de hoop

(Gelezen In Tertio Van 12 Oktober 2011)

Uit een artikel van Jan De Volder

De radio zendt uit van de gedeeltelijk omgebouwde Sint-Michiel en Reneldiskerk in Egenhoven bij Leuven. Hij valt te beluisteren op tachtig procent van het Vlaamse grondgebied.

Wat mogen luisteraars verwachten van de katholieke zender? “Een derde zijn gebedsmomenten, waar luisteraars de mogelijkheid hebben om samen de rozenkrans te bidden of de eucharistie te horen. Ze krijgen er ook de kans gebedsintenties te delen”, licht programmadirecteur Karlo Tyberghien toe. De priester van Antwerpse afkomst was eerder actief in Frankrijk, verbonden aan het heiligdom van de pastoor van Ars, maar kreeg onlangs een benoeming in ons land.

Een ander derde bestaat uit onderricht: daar worden actuele of traditionele standpunten van de katholieke kerk toegelicht. De bedoeling is uit te dragen waar het katholieke geloof voor staat. “In het laatste derde komen allerlei menselijke zaken aan bod, die niet noodzakelijk maar wel kunnen gerelateerd zijn aan het geloof”, zegt Tyberghien. “In het begin zal dat vooral een muziekprogramma zijn met verzoeknummers, maar op termijn denken we ook aan een kookprogramma of aan een recensierubriek voor films en boeken.” De zender mikt uitdrukkelijk op katholieke luisteraars die op zoek zijn naar spirituele inbreng op de radio. “Wij denken daarbij ook expliciet aan eenzamen, ouderen, zieken en gevangenen”, zegt Tyberghien. “Dat is deel van onze evangelische missie. En daarnaast hopen we ook toevallige luisteraars te bereiken, zoals mensen die met de auto onderweg zijn. Dat is het voordeel van op FM aanwezig te zijn.”

De frequentie waarop u Radio Maria kan beluisteren hangt af van uw regio. Voor Leuven is dat: 104,2 MHz.