(Gelezen In Tertio Van 20 Oktober 2010)
Uit een gesprek van Jan De Volder met UCL-rector Bruno Delvaux
Terwijl de ‘K’ in de K.U.Leuven ter discussie staat, hertekent een nakende megafusie van vier katholieke hoger-onderwijsinstellingen het universitaire landschap van de Franse gemeenschap. Reden genoeg voor een gesprek met de UCL-rector.
De Leuvense universiteiten mogen dan een nauwe band onderhouden, de interne debatten zijn daarom nog niet gelijklopend. Terwijl de K.U.Leuven van rector Mark Waer nadenkt over de ‘K’ in haar naam, gaat alle aandacht in Louvain-la-Neuve naar een megaproject dat dit academiejaar zijn beslag moet krijgen: de fusie van de vier katholieke universitaire instellingen van de Franse gemeenschap, zijnde de Facultés universitaires catholiques de Mons (Fucam), de Facultés universitaires Notre-Dame de la Paix in Namen (FUNDP), de Facultés universitaires Saint-Louis (FUSL) in Brussel en de Université catholique de Louvain (UCL). De operatie zal uitmonden in een nieuwe instelling: de UCLouvain. “Onder de rectoren was er consensus om de ‘C’ te behouden: een debat daarover zou wellicht te veel verdeeldheid zaaien terwijl we nu eenheid en samenwerking nodig hebben”, vertelt rector Bruno Delvaux. “Maar het aartsbisdom zal van de nieuwe constructie niet langer de inrichtende macht zijn”. En wat als de K.U.Leuven zou besluiten om wel de ‘K’ te laten vallen? “Ik kan me niet voorstellen dat dit zou gebeuren zonder overleg tussen onze instellingen”, reageert Delvaux.
Critici van de ‘K’ en de ‘C’ stellen dat het label katholiek internationaal een handicap kan zijn. Ondervindt u dat?
“Ik denk niet dat dit klopt. Ik werkte grote delen van mijn carrière in het buitenland. Nooit ben ik daar op aangesproken. Integendeel, ik denk dat de K.U.Leuven en de UCL internationaal juist sterke merken zijn, met een mondiale reputatie. De K/C staat in onze naam sinds 1834 en verwijst rechtstreeks naar onze eeuwenoude geschiedenis, die begon in 1425. Zowat alle universiteiten die teruggaan tot de middeleeuwen werden gesticht door een pauselijke bulle. Met een dubbel doel: nieuwe kennis opdoen en de jongere generatie vormen. Dat doen we tot op vandaag. Voor mij s die ‘C’ dus geen handicap, maar veeleer een meerwaarde, rekening houdend met het altijd revolutionaire karakter van de christelijke boodschap. Maar waarde hechten aan een traditie en de christelijke boodschap, mag niet worden verward met het instituut kerk of religieus dogmatisme. Wij zijn een katholieke, maar geen pauselijke universiteit. Onze academische zending is belangrijk, maar die moet altijd worden geëvalueerd met kritische distantie en met een ethische blik.”