1 . Een toekomst van Syrië is ondenkbaar zonder christenen. Dat vindt Frans bisschop Dominique Marie Jean Rey, op bezoek in de Syrische stad Homs. Volgens Rey zijn christenen nodig omdat het land zich onder invloed van de islam te veel op zichzelf terugplooit. Christenen zijn als bruggenbouwers uitstekend geplaatst de ontmoeting en dialoog tussen en binnen gemeenschappen te animeren.
2 . Op 3 april 2016 kondigde paus Franciscus aan dat alle katholieke kerken in Europa op zondag 24 april een bijzondere collecte voor Oekraïne houden. De paus vraagt aandacht voor de slachtoffers van het aanhoudende geweld. Hij beklemtoont dat vooral kinderen en ouderen onder de situatie lijden. De collecte past in een algemene zorg “voor alle mensen die naar vrede en verzoening verlangen”, stelt de paus.
3 . “Christendom wacht loodzware taak”
Bruggen bouwen tussen de islam en de seculiere westerse beschaving. Het is de loodzware taak die het christendom wacht, meent de Tsjechische hoogleraar Tomás Halík.
Enerzijds is er de wereld van de islam, waarmee het christendom en het judaïsme gemeenschappelijke roots hebben langs de “erfenis van Abraham”, en anderzijds is er de wereld van de seculiere westerse beschaving, die aan de joods-christelijke cultuur is ontsproten en er veel kenmerken van heeft overgenomen. Wie anders dan wij christenen kunnen bruggen over deze gapende kloof bouwen, wie anders kan de tolk zijn tussen werelden die elkaar niet begrijpen?
De Tsjechische socioloog, psycholoog, filosoof en theoloog Tomás Halík kreeg in 2014 de Templetonprijs, de Nobelprijs voor Religie. De in 1978 in het geheim gewijde priester werkte destijds bij de “ondergrondse kerk” samen met Václav Havel.