woensdag 14 juni 2017

Gelezen in Tertio van 31 mei 2017

1 . Quote: “Niemand is perfect”

In zijn speech voor Rerum Novarum stelt CM-voorzitter Luc Van Gorp dat onze neoliberale samenleving op het gevaarlijke punt is gekomen dat ze kwetsbaren en profiteurs op één hoop gooit (Nieuwsblad.be, 25/5).

2 . In Cuba worden voor het eerst in zestig jaar gebedshuizen gebouwd, onder meer in Havana en Santiago. Fidel Castro voerde samen met het communisme het atheïsme in als officiële lijn van de natie. Veel religieuze leiders werden vervolgd. Maar “Cuba is nu echt aan het veranderen”, zegt pastoor Ramon Hernandez van Tampa, Florida, een uitgeweken Cubaan. Met zijn parochie zamelde hij fondsen in voor de bouw van een kerk in Sandino. Zowat 70 procent van de Cubanen is katholiek.

3 . Paus Franciscus benoemde Gualtiero Bassetti, aartsbisschop van Perugia, tot voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Hij volgt kardinaal Angelo Bagnasco op. Bassetti behoort tot de eerste lichting kardinalen die Franciscus begin 2014 creëerde. Dat was toen een stevige verrassing. Bassetti heeft sinds jaar en dag een uitgesproken aandacht voor armen, werklozen, vreemdelingen en vluchtelingen.

4 . In Brussel wordt op zon- en feestdagen de eucharistie in 22 talen gevierd. Dat geeft Brussels hulpbisschop Jean Kockerols mee in een interview op Bruzz. Kockerols onderstreept dat er blijvend nood is aan bruggen bouwen tussen de vele geloofsgemeenschappen binnen de Brusselse kerk, zowel als met andersdenkenden in de hoofdstad. (Geert De Kerpel)