dinsdag 27 juni 2017

Gelezen in TERTIO van 7 juni 2017

Hulpbisschop Leon Lemmens overleden

Uit een artikel van Geert De Kerpel

In de nacht van 1 op 2 juni overleed in Leuven aan de gevolgen van een slepende ziekte Leon Lemmens, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en vicaris-generaal van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen. Hij werd geboren in 1954 in het Limburgse Boorsem en er tot priester gewijd voor het bisdom Hasselt in 1977. Lemmens behaalde een baccalaureaat in de theologie aan de KU Leuven en erna een doctoraat aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome.

De overleden hulpbisschop is onder meer actief geweest als professor aan en president van het Grootseminarie in Hasselt. In 2004 werd Lemmens benoemd tot rector van het Roemeens College in Rome. Hij was tevens lid van de Bestuursraad van het Katholiek Comité voor de Culturele Samenwerking met de Orthodoxe en Oosterse kerken.

Op 22 februari 2011 benoemde paus Benedictus XVI hem tot titelvoerend bisschop van Municipa en hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en kort erna werd hij in de Nationale Basiliek in Koekelberg tot bisschop gewijd. Binnen de Belgische bisschoppenconferentie was hij onder meer verantwoordelijk voor de pastoraal in de gevangenissen, het overleg met de andere christelijke kerken en de relaties met de moslimgemeenschap.

Leon Lemmens werd amper 63 jaar. Zijn uitvaart had plaats op zaterdag 10 juni om 11 uur in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Bisschop Leon Lemmens zette zich in het bijzonder in voor de vrede, de interreligieuze dialoog en Afrika. Hij reisde in het najaar van 2013 samen met islamitische, joodse en katholieke religieuze leiders naar Marokko. Hij stelde toen: “Zowel joden als moslims zijn vragende partij voor meer samenwerking met de katholieken.”