dinsdag 18 mei 2010

Wie ‘letterlijk’ denkt over geloof, heeft meer depressieve gevoelens

(GELEZEN IN Campuskrant, tijdschrift van de K.U.Leuven, van 28 april 2010)
Uit een artikel van Henk Van Nieuwenhove
Wat is het verband tussen religie en geestelijke gezondheid? De vraag houdt mensen al sinds mensenheugenis bezig. Het antwoord is niet eenvoudig en psychologe Jessie Dezutter, die onlangs promoveerde over het thema, dringt aan op een genuanceerde visie terzake.
“Het belang van religie neemt blijkbaar toe wanneer iemand geconfronteerd wordt met heel hoge levels van stress”, zegt Dezutter. “Over het algemeen is dat een positief verband, maar ook die vaststelling moet genuanceerd worden. Iemand met een positief godsbeeld zal inderdaad een hoger niveau van welbevinden hebben. Iemand met een negatief godsbeeld daarentegen, zal omgekeerd minder welbevinden hebben. Een andere studie heeft uitgewezen dat religie een buffer vormt voor de invloed van pijn. Dat betekent niet noodzakelijk dat de patiënt minder pijn heeft, wel dat hij ondanks de pijn meer tevredenheid over zijn leven aan de dag legt.”
Een ander belangrijk resultaat in het onderzoek is dat niet zozeer religie, maar wel de manier waarop men met religie omgaat, van doorslaggevende aard kan zijn. Dezutter: “Zo hebben we kunnen aantonen dat wie letterlijk gelooft of letterlijk niet gelooft, met andere woorden: wie zich letterlijk aan de religieuze teksten houdt - ‘het staat zo in de bijbel dus is het zo’ - of vanwege het letterlijk lezen de teksten net verwerpt - ‘de wetenschap heeft toch al lang aangetoond dat dit niet kan’ -, meer kans heeft op depressieve gevoelens dan wie symbolisch omgaat met religie. Niet zozeer religie, als wel de cognitieve manier waarop je met religie omgaat, is dus een bepalende factor in de verhouding tot de geestelijke gezondheid.”
En dat is geen goed nieuws voor creationisten of fundamentalisten die zich wel heel letterlijk beroepen op teksten uit de bijbel of de koran. Maar dus net zomin voor de hardcore wetenschapper die alles verwerpt wat met religie te maken heeft omdat hij enkel ‘letterlijk’ leest en niet open staat voor een interpreterende symbolische houding.
Tot zover Henk Van Nieuwenhove.