donderdag 8 december 2011

Griekenland kapotgewoekerd

(Gelezen In Tertio Van 16 November 2011)

Uit een artikel van Lukas Devos.

De taksen die in 2009 op eigendom en in 2010 op vastgoed zijn ingevoerd, zijn nooit geïnd. Er is geen logica in Griekenland.
Veel erger is dat zoals met alles in Griekenland openbare gebouwen, kerken en ambassades vrijgesteld blijven. “Dat is de grote schande”, foetert Ecolo-europarlementslid Philippe Lamberts in het Europees parlement in Straatsburg. “Er zijn drie taboes die maar niet worden doorbroken. De rijken betalen geen cent, zij vinden altijd een uitweg en verplaatsen hun bedrijfszetels naar elders. De orthodoxe kerk, de belangrijkste grootgrondbezitter, beweegt geen vin. En het leger – een van de grootste van de NAVO – weigert ook maar iets in te leveren.”

Het perspectief voor de gewone Griek oogt somber. “Weet je”, zegt mijn hotelboy Stavros me later in Thessaloniki, “Wij weten ook dat er van alles scheefgegroeid is de voorbije vijftig jaar.” “Het is vooral sinds 1980 dat alles misloopt”, vult Theodoros aan. “We hebben de controle over onze samenleving verloren. Studenten die gratis eten en boeken krijgen, de verworvenheden van de vakbonden, de scrupuleloosheid van de bovenlaag, de inschikkelijkheid van de politiek. Daders genoeg. Maar geen verantwoordelijken. Het wordt een hoge factuur.”

Tot zover Lukas Devos.