woensdag 18 januari 2017

Gelezen In Tertio Van 4 Januari 2017

Zuid-Amerikaanse jezuïeten aan de top

1 . Jorge Mario Bergoglio of paus Franciscus, een Argentijnse jezuïet, is de eerste niet-Europese paus in de geschiedenis van de kerk. Hij is een nederige kerkvorst met een warm hart voor de armen. “Het menselijke hart is het echte slagveld waar geweld en vrede elkaar tegenkomen”. Zo drukte paus Franciscus het raak uit in zijn boodschap voor de vijftigste Wereldvredesdag van afgelopen Nieuwjaar. Pas wanneer we in het eigen innerlijke leven de ware vrede en geweldloosheid nastreven, kan ook daarbuiten de ommekeer worden gerealiseerd waar we zo naar snakken. (Geert De Kerpel)

2 . Arturo Sosa, een Venezolaanse jezuïet, is sinds 14 oktober 2016 de eerste niet-Europese generaal overste van de jezuïeten. “Paus en ik zijn zonen van zelfde kerk, zelfde spiritualiteit, zelfde cultuur”, aldus Arturo Sosa.

Emmanuel Van Lierde: U hamert er steeds weer op dat jullie de Sociëteit “van Jezus” zijn. Om Hem draait het.

“Absoluut. Daar ben ik sterk van overtuigd en daarom beklemtoon ik het voortdurend dat we van Jezus zijn. We moeten ons met Hem identificeren. Anders zijn we geen jezuïeten en geen christenen. Zonder Zijn voorbeeld gaat er misschien zelfs iets menselijks verloren. Ons leven en werk is niet mogelijk zonder Hem. Hij is het centrum.”