woensdag 11 september 2019

In de naam van de Vader, met Luc Van Looy: Christus, het hart van ons leven

Het is de taak van een christen om in te stemmen met het plan van God. Dat betekent de ‘totale Christus’ brengen en vooral zijn plan om voor ons te sterven. Wat doen we in de eucharistie? We herbeleven – heel concreet – dat Jezus gestorven is voor ons, dat Hij zijn lichaam breekt en zijn bloed vergiet voor ons.

Eigenaardig daarbij is dat juist dit offer voor ons vreugde brengt. En toch begrijpen we het. Want: wanneer verlossing gebeurt, vieren we feest. De exhortatie De vreugde van het evangelie is een belangrijke boodschap die we krijgen van paus Franciscus. De opdracht van christenen is immers vreugde brengen, gelukkige mensen zijn. Na afloop van een viering moet het aan ons te zien zijn dat wij een belangrijke ontmoeting meegemaakt hebben. Die vreugde geven we door. Gelovig zijn betekent namelijk niet enkel naar de mis gaan. Van de eucharistie gaat een dynamiek uit. Dienstbaarheid, vooral voor de mensen die in nood zijn, moet het gevolg zijn van ons bidden als gemeenschap rond het altaar. Christus ging rond om juist die mensen op te zoeken. Hij hield halt bij de sukkelaars en vaak eindigde zijn tussenkomst met: ‘uw geloof heeft u gered’ of ‘ga heen en zondig niet meer’. En de mensen die genezen waren jubelden van geluk.

Uit het boek: In de naam van de Vader, 365 fragmenten uit homilieën en toespraken van MGR. LUC VAN LOOY (uitgegeven door Halewijn in 2018)