woensdag 19 april 2017

“Leven zonder waarden is als soep eten met een vork”

Wilskracht

Wilskracht is waarschijnlijk de grootste kracht van de mens, het is het fundamentele ingrediënt om onze doelstellingen te bereiken. Alle dieren en planten die deze planeet met ons delen bezitten de kracht om zichzelf te voeden, voort te planten en in leven te blijven. Het verschil tussen de mens en de andere soorten is het bewustzijn dat we associëren met wilskracht. Bewustzijn betekent reflectie, zelfcontrole en focus. Bewustzijn is onze wil bewegen naar datgene wat we het beste achten voor de groep en niet enkel voor onszelf.

(Jesus Garcia, Panama)

Zekerheid

Kunnen we ervoor kiezen om in het huis van de liefde te wonen in plaats van in het huis van de angst waar de nare stemmen Zelftwijfel, Kommer en Kwel, en Duisternis verblijven? Natuurlijk kunnen we dat! We moeten enkel weten hoe we de lichtschakelaar kunnen aanzetten. Zelftwijfel? Weg! Kommer en Kwel? Weg! De stem van de Duisternis? Ze verdwijnt zodra we de lichtschakelaar aanknippen die aanwezig is in het hart van elke mens.

(Paul Werder, Verenigde Staten)

Zelfdiscipline

Voor mij vereist zelfdiscipline een onafhankelijke wil, de kracht om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt doen, een instrument zijn van je waarden eerder dan van je overtuigingen. Zelfdiscipline is een vorm van vrijheid, vrijheid van luiheid of lethargie, vrijheid van verwachtingen en eisen van anderen, vrijheid van angst en twijfel.

(Hector Infer, Spanje)

Zelfvertrouwen

Echt zelfvertrouwen heeft geen behoefte aan een imago. De waarheid dient niet bewezen te worden. Het is het diepe besef dat je oké bent zoals je bent. Het is geen staat van perfectie die je ontwikkelt om vol zelfvertrouwen te zijn. Het is jouw manier van zijn op dit moment, je unieke karakter, je persoonlijke mengeling van talenten en tekortkomingen waarover je vol vertrouwen kunt zijn. Het vereist enkel een degelijke, realistische en vriendelijke kijk op jezelf.

(Cornelia Weber-Fürst, Duitsland)

Zelfzorg

Het ligt in onze menselijke natuur om de beste versie van onszelf te zijn in de rollen die we vervullen. Om je rol te vervullen, moet je je goed voelen in alle aspecten van je leven. Ik geloof er sterk in dat je niet veel waard bent voor anderen als je zelf niet goed in je vel zit. De alomvattende zorg voor jezelf verzekert je ervan dat je anderen van dienst kunt zijn, in eender welke rol die je in hun leven speelt. Zorg eerst voor jezelf als je anderen van dienst wil zijn. Wees honderd procent gezond. Voed je geest, lichaam en ziel op een goede manier. Je kunt er niet omheen!

(Tumi Sibanda, Zuid-Afrika)