dinsdag 14 april 2009

Maria Schoolmeesters – Deel 3

Zie ook delen 1 & 2: http://korbeek-dijle.blogspot.com/2009/04/maria-schoolmeesters-deel-1.html en http://korbeek-dijle.blogspot.com/2009/04/maria-schoolmeesters-deel-2.html

Kijken we nu naar de voorouders Vanderwegen van Maria Schoolmeesters.
Het Vanderwegenverhaal begint in Bierbeek.

De vijfde generatie vóór Maria
Francis Vanderwegen (+Oud-Heverlee 1822) en Anna Maria Neus (+Bierbeek 1800) kregen in Bierbeek een zoon, Petrus.

De vierde generatie vóór Maria
Petrus Vanderwegen (°Bierbeek 1799/ +Korb.D.1881) trouwde in 1825 met de Korbeekse Petronella Nijs (°Korb.D.1805/ +Korb.D.1878). Zij vestigden zich op het Nijsdomein in de Putstraat. Hun huis stond waar later de hof was van Masoeur Lat. Petrus en Petronella kregen negen kinderen. De oudste was Franciscus.

De derde generatie vóór Maria
Franciscus Vanderwegen (°Korb.D.1825/ +Korb.D.1888) trouwde in 1854 met Maria Theresia Neefs (°Korb.D.1828/ +Korb.D.1910). Franciscus was knecht op het Hof van Ormendaal bij pachter Boogaerts. Franciscus en Maria Theresia vestigden zich op de plaats waar later Sylvie Creffier (Moesjke) haar café had. Zij kregen vier kinderen waarvan er twee als baby overleden. Van de twee overlevende jongens was Josephus de jongste.

De tweede generatie vóór Maria
Josephus Vanderwegen (Jefke Neef) (°Korb.D.1869/ +Korb.D.1942) trouwde in 1900 met Theresia Cammaerts (°Neerijse 1878/ +Oud-Heverlee 1958). Jefke Neef was een kozijn van Jan Baptist Vanderwegen (de Koe), van Rosalie Vanderwegen (Rauzelieke) en van Celine Vanderwegen (de 1ste vrouw van Fred van Paëkke). Josephus en Theresia kregen zeven kinderen waarvan één als baby overleed. Op onderstaande vrolijke foto met zijn vrouw Trees kijkt Jefke Neef gefascineerd naar zijn duiven.
Week 2009-17 - Jefke Neef en Trees
De eerste generatie vóór Maria
De oudste van de kinderen van Jefke Neef en Trees Marie Vanderwegen trouwde met Alfons Schoolmeesters. Zij zijn de ouders van Maria. Hieronder een foto van de familie Schoolmeesters met koeienspan vóór hun huis op Ormendaal.
Week 2009-17 - Schoolmeesters Koeienspan
Van links naar rechts: Theresia Cammaerts, Marie Vanderwegen, Alfons Schoolmeesters, Jozef en Felix Schoolmeesters en Maria Schoolmeesters. De foto dateert waarschijnlijk uit de beginjaren van de oorlog 1940-1945.
In Groot-Bertem heeft Maria Schoolmeesters talrijke nichten langs moederskant: Bertha en Florentine Vanvlasselaer en Magda en Odette Vanderwegen in Bertem, en Angèle Vanderwegen in Leefdaal.

Voor deze bijdrage kon ik veel informatie putten uit het
opzoekingswerk van Jef Vanderwegen, een broer van Magda die in
Leuven woont, en dus een kozijn van Maria Schoolmeesters. Ook de foto met koeienspan komt van hem.

Ikzelf heb een ingewikkelde familieband met Maria. Ik ben een achterkozijn van haar vader en een stiefkozijn van haar moeder, want Theresia Cammaerts was een stiefzus van mijn vader, Jozef Letellier (Jef Cammoos).

Maria, jij sukkelt al vele jaren met je gezondheid, vooral je mobiliteit is een probleem. Maar de moed en de wilskracht die jij aan de dag hebt gelegd om nog zeer lang huishoudelijk werk te doen zijn bewonderenswaardig. Dat je nog vele jaren veel liefde en toewijding mag krijgen van je kinderen en kleinkinderen.

Cyriel Letellier