dinsdag 14 april 2009

Maria Schoolmeesters – Deel 2

Zie ook deel 1: http://korbeek-dijle.blogspot.com/2009/04/maria-schoolmeesters-deel-1.html

Weiden we nu even uit over twee broers en een zus van Ciske van den berg.

1.Felix Schoolmeesters (Feike van Ariones) (°Heverlee 1867/ +Heverlee 1944) trouwde te Heverlee in 1896 met Marie Catherine Debontridder (°Heverlee 1870/ +Heverlee 1952), de oudste dochter van Betsie in Egenhoven. In 1900 was Feike dagloner en woonde in Egenhoven in de Termunkstraat nr.7. Feike en Marie Catherine hadden vier kinderen.
Hun oudste zoon, Guillaume, trouwde met Maria Elisabeth Mees uit Bertem. Zij vestigden zich als landbouwers in de Dorpstraat in Bertem. Jeanne Schoolmeesters uit de Jozef Ginisstraat, getrouwd met Guillaume Hoogras, was een dochter van hen. Zij overleed in 2004.
Hun jongste dochter, Philomène, trouwde met Joannes Mees. Zij zijn de ouders van Cecile Mees, weduwe van haar achterkozijn Petrus Vanden Eynde (Pië van Tinne en de Prins).

2.Guilielmus Schoolmeesters (Mus) (°Heverlee 1872/ +Bertem 1941) trouwde in 1893 met de Bertemse Maria Virginia Pinnoy (°Bertem 1868/ +Bertem 1951). Zij waren landbouwers en woonden in de Egenhovenstraat rechtover de huidige fietsstalling van de Vrije Basisschool. Mus en Virginie (“Moe Mus” voor haar kleinkinderen) kregen zeven kinderen: Juul, Staf, Emma, Clovis, Clara, Frans en Albert. Hieronder een foto van Moe Mus ter gelegenheid van een uitgang van de processie. Het huis op de achtergrond is de vroegere directeurswoning.

Week 2009-16 - Virginie Pinnoy (Moe Mus)

Hierna enkele van de afstammelingen van Mus en Virginie met een Bertemse binding:
*Martha Schoolmeesters(+), een dochter van Staf Mus, trouwde met Louis Bruggemans(+), die actief was in het Boerenbondlandschap. Zij woonden in de Dottermansstraat.
*Martha Schoolmeesters, een dochter van Frans (Sus Mus), trouwde met Joseph Vandrepol(+), die werkzaam was bij de NMBS. Martha woont in hun gezinswoning in de Gerzenstraat. Hieronder een foto van Martha.
Week 2009-16 - Martha Schoolmeesters 001
*Rachel Schoolmeesters, een dochter van Albert (Bère Mus), trouwde met Willy Buekenhoudt, die actief was in het brouwerijleven. Zij wonen in de Dorpstraat. Hieronder een foto van Rachel.
-Week 2009-16 - Rachel Schoolmeesters 001


3.Anne Marie Schoolmeesters (°Heverlee 1876/ +Heverlee 1920) trouwde in 1901 met Charles Debontridder (Sjarel van Betsie) (°Heverlee 1872/ +Heverlee 1956). Charles was een broer van Marie Catherine Debontridder die trouwde met Felix Schoolmeesters, de broer van Anne Marie. Charles en Anne Marie zijn de grootouders van o.a. Gabrielle Debontridder (Gabriël van Kerlinke, getrouwd met Jef Desie), Etienne Debontridder (wonend op de Dorpstraat en getrouwd met Irma Poeckens) en Charel Vanden Eynde (zoon van Tinne Debontridder en de Prins, uit Egenhoven).
Samengevat: Maria Schoolmeesters uit Korbeek-Dijle is een achternicht van de nog in leven zijnde Cecile Mees, Martha Schoolmeesters, Rachel Schoolmeesters, Gabrielle Debontridder, Etienne Debontridder en Charel Vanden Eynde.
*
De handelaar in occasiewagens op de Tervuursesteenweg in het begin van Leefdaal komende van Bertem, Jean Paul Schoolmeesters, is ook een telg uit het Wezemaalse geslacht Schoolmeesters. Zijn vader, Victor, is geboren in Wezemaal.
*
Belastingadviseur en boekhouder Joannes Henricus Schoolmeesters, op de Halewijnlaan in Bertem, komt uit Maaseik. In Maaseik en omgeving leven nog veel Schoolmeesters met wortels tot in de jaren 1600. Het is niet uitgesloten dat de Wezemaalse stamvader, Andreas Schoolmeesters, zijn roots zou hebben in Maaseik of omgeving.
(wordt vervolgd)
Cyriel Letellier