woensdag 10 juni 2015

Korbeekse Oud-Strijders van Wereldoorlog I – Deel 11

Jozef Vanderwegen (Jefke Neef) ((1869-1942) woonde op de plaats waar nu Jos Van Neck woont. Hij was getrouwd met Theresia Cammaerts, een dochter van Aëngke Cammoos. Zijn bijnaam ’Jefke Neef’ komt van zijn moeder Maria Theresia Neefs (1828-1910). Zijn vader Franciscus was reeds overleden in 1888. Jefke Neef was de grootvader van Angèle Vanderwegen in Leefdaal, van Magda en Odette Vanderwegen in Bertem en van Jozef Schoolmeesters en Florentine Vanvlasselaer eveneens in Bertem.

Engelbert Darche (den Dars) (1843-1925) woonde waar nu Freddy Stuckens woont. Hij is de stamvader van alle Darche’n uit de verre omgeving en ook van de Lemmens’en met Korbeekse roots.

Jan Baptist Vanden Eynde (Jan Latoer) (1865-1930) woonde waar later zijn zoon Engelbert (de Prins) met Florentine Debontridder en hun kinderen Pië en Charel, en Guske, een broer van Engelbert, woonden. Nog later woonde er de familie Kwanten. Het huis is een tijdje gelden afgebroken.

Op onderstaande foto staat Jefke Neef met zijn koeiengespan vóór zijn huis. Uiterst links op de foto zien we het huis van den Dars en het deels gewit huis wat verder is het huis van Jan Latoer.

Week 2015-23 - Jefke Neef0001

Jan Van Neck (1840-1929) was radenmaker en woonde waar nu Tine Van Neck en Maarten Kostermans wonen. Hij was de overgrootvader van Jacqueline Van Neck en Angèle Vanderperren in Leefdaal en van Louis, Frans, Maria, Jan, Jos en Hubert Van Neck in Korbeek-Dijle.

Henricus Cammaerts (Aëngke Cammoos) (1851-1944), grootvader van Vanderwegen’s (zie Jefke Neef), Paeps’en (o.a. meester Jules Paeps), Mommaerts’en en Michiels’en, en stiefgrootvader van vele Letellier’s o.a. mijzelf.

Hieronder een schilderijtje van zijn huis in rode baksteen.

Week 2015-23 - Schilderijtje ons huis Ormendaal

Henricus Vandezande (Rikske) (1847-1927) woonde op de plaats waar nu Jos Willems woont. Hij was getrouwd met Anna Maria Vandenplas (1850-1936), een zus van Kreulle en Janneke Plas. Rikske was de vader van o.a. Jan va Rikske en de grootvader van o.a. den Teppe va Rikske, Milenie va Rikske (x Boeëngke), Jan Bloes (in Bertem) en vele anderen.

En dan komen we met ons rijmpje bij Kreulle en Janneke Plas en is de cirkel rond.

 

Het is opvallend dat de meeste boerderijen en boerderijtjes op Ormendaal in de lengterichting loodrecht op de straat werden gebouwd, met de puntgevel tegen de straat, en met de voorgevel naar het zuidoosten gericht. Dat is het geval voor de huizen van Rongé (Kui), Van Ermen (later de Schoen) met aanbouw van een tweede huis in het verlengde door August Vandenplas (Plaske), Vanderwegen (Jefke Neef), Vanden Eynde (Jan Latoer, later de Prins), Vandezande (Rikske), Vandenplas (Kreulle) met aanbouw van een tweede huis in het verlengde door Jan Baptist Vandenplas (Janneke Plas), Pelgrims (den Baa, later het Schuurke), Berthels (Lewie de Scheper, later Stakke de Scheper) en Bruffaerts (den Boer, later de Witten Boer). Er was één vierkantshoeve: het Hof van Lepper, en twee boerderijen in de lengterichting evenwijdig met de straat: deze van Van Neck (Jan, later Frans en nog later Charel en Tist) en deze van Cammaerts (Aëngke Cammoos, later Jef Cammoos).

Wordt vervolgd