woensdag 24 oktober 2007

Julia Vandeputte

Vandaag richten we de schijnwerpers op Julia Vandeputte. Julia werd geboren te Bertem op 14.12.1924. Zij is sinds eind vorig jaar weduwe van Jozef Maginelle (°Korb.D.26.9.1917/+Leuven 2.12.2006), erekoster van Korbeek-Dijle. Julia en de koster hebben vijf kinderen, dertien kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen.


Uit de kwartierstaat die ik opstelde van Julia lichten we eerst de Vandeputte’s:

De ouders van Julia: Josephus Vandeputte (“Jefke van den Burte” in Leefdaal en “Jefke van den Boerte” in Bertem) (°Leefdaal 1899/ +Korb.D.1987) en Mathilde Lismont (°Bertem 1900/ +Korb.D.1992). Jefke en Mathilde hadden naast Julia nog een tweede dochter, Maria, die echter overleed op 16–jarige leeftijd in januari 1947. Jefke was landbouwer en lange tijd voorzitter van de Commissie van Openbare Onderstand van Bertem (de voorloopster van het huidige OCMW). Mathilde was een jaargenote van mijn moeder, Elisa Laes, en samen hebben zij school gelopen bij de Zusters van Liefde in Bertem. Merkwaardig feit: in het jaar dat mijn moeder haar jongste dochter kreeg werd Mathilde grootmoeder van haar oudste kleindochter.

De grootouders van Julia: Ludovicus Vandeputte (den Burte) (°Leefdaal 1865/+Leefdaal 1933) en Maria Adelia Ronsmans (Delle) (°Leefdaal 1869/+Oudergem). Louis en Adèle waren landbouwers in Leefdaal. Zij waren nicht en kozijn. De moeder van Adèle, Maria Catharina Vandeputte, was een zus van de vader van Louis, Joannes Josephus Vandeputte.
Den Burte en Delle hadden buiten Jefke nog vijf kinderen, o.a. Jan Baptist Vandeputte (Tist van den Burte), die in Leefdaal bleef wonen, in de Korbeekstraat. Tist heeft drie zonen: Leefdalenaar René Vandeputte (°1924) getrouwd met Julia Verboomen, de ouders van Marcel (op de Sint-Franciscusberg in Bertem) en Bernadette (in Vossem), Clement die vertrok uit Leefdaal en reeds overleden is, en Leefdalenaar Roger Vandeputte (°1934) getrouwd met Irène Verdeyen, de ouders van Martine (in Holsbeek) en Anne (in Bertem).

De overgrootouders van Julia: Joannes Josephus Vandeputte (°Leefdaal 1829/+Leefdaal 1866) en Maria Elisabeth Berthels (°Neerijse 1834/+Leefdaal 1895). Joannes Josephus was ook landbouwer. Hij overleed op 37-jarige leeftijd, vijf maanden na de geboorte van zijn zoon Louis. Elisabeth Berthels was een dochter van Korbekenaar Antonius Berthels. Antonius Berthels was een halfbroer van de grootmoeder en een kozijn van de grootvader van Dolf van den Bettel, van Treis Bettel en van Teike (de vrouw van Kevaune), en een nog verdere bloedverwant van Mille Bettel, Lewie de Scheper en de Stanje. De moeder van Victor Beersaerts (de Kwint) en de moeder van Petrus Rongé (Piër van Kui) waren zussen Berthels. Hun vader was ook een halfbroer van Antonius.

Ik was vroeger al eens tot de vaststelling gekomen dat kapster Sonja Vanderveken langs de Devan’s een ver familielid was van haar man Danny Rongé. Nu stel ik vast dat Piër van Kui (een overgrootvader van Danny) een kozijn was van de Kwint (een overgrootvader van Sonja) en een achterkozijn van Teike (een overgrootmoeder van Sonja). Sonja en Danny worden dus vandaag nog een beetje meer familie verklaard van mekaar, en ook een beetje van Julia Vandeputte.

In 1868 hertrouwde Elisabeth Berthels met Korbekenaar Engelbertus De Greef (°Korb.D.1828/+Leefdaal 1893), koopman in aardappels. Engelbert was een oom van Louis De Greef (Lewie den Titte).
Louis Vandeputte (den Burte), slechts twee jaar en drie maanden oud als zijn moeder hertrouwde, zal zijn stiefvader Engelbert De Greef waarschijnlijk altijd als zijn echte vader hebben beschouwd. Engelbert De Greef kwam ongelukkig aan zijn einde. Hij verdronk in de Voer.
Zoals Louis Vandeputte als vijf maanden oude baby zijn vader verloor, zo verloor ook Adèle Ronsmans toen ze pas acht maanden oud was haar moeder, Maria Catharina Vandeputte, op 30-jarige leeftijd. Hoe jong ook, Maria Catharina was reeds weduwe van een broer van haar man. De gemiddelde levensverwachting was toen nog erg laag.
Adèles vader, Franciscus Ronsmans, hertrouwde met Maria Elisabeth Hemeleers. Maar minder dan twee jaar later overleed ook zij. Franciscus trouwde dan voor de derde maal, met Virginia Ariën, die Adèle heeft grootgebracht.

De betovergrootouders van Julia: Franciscus Vandenputte (°Wakkerzeel - toen een gehucht van Werchter - 1803/+Leefdaal 1844) en Maria Vanden Wijngaerden (Leefdaal 1805/ +Leefdaal 1859). Toen Franciscus ingeschreven werd in het geboorteregister van Werchter was België een deel van Frankrijk. De gemeentesecretaris schreef toen 15 prairial van het jaar 11 van de Franse Republiek. Deze secretaris was een buitengewoon vooruitziend man: achter de naam van de boreling schreef hij: “conscrit de l’an 31” (dienstplichtige van het jaar 31). Het jaar 31 is er nooit gekomen. Op 1 januari 1806 (11 nivôse van het jaar 14) schakelde men opnieuw over naar de Gregoriaanse kalender.
Franciscus en Maria hebben mekaar waarschijnlijk leren kennen in Sint-Lambrechts-Woluwe, waar Franciscus dienstbode was. Na zijn huwelijk werd Franciscus landbouwer in Leefdaal.
Geboren als Vandenputte in Wakkerzeel (Werchter) overleed Franciscus als Vandeputte in Leefdaal.

De oud-ouders van Julia: Petrus Vandenputte (°Wakkerzeel 1764/ +Wakkerzeel 1830)en Joanna Lanciers (°Herent 1772/+Wakkerzeel 1829). Zij waren landbouwers in Wakkerzeel.

De oud-grootouders van Julia: Henricus Vanden Putte en Elisabeth Claes, ook Wakkerzelenaren.


Volgen we nu eens de stamreeks Lismont van Julia Vandeputte’s moeder Mathilde Lismont:

Mathilde’s ouders: Jan Baptist Lismont (°Bertem 1854/+Bertem 1936) en Anna Catharina Erven (°Heverlee 1858/+Bertem 1915). Jan Baptist was schrijnwerker in de Blokkenstraat te Bertem.

Mathilde’s grootouders: Josephus Augustinus Lismont (°Leuven 1815/+Bertem 1899) en Maria Theresia Somers (°Bertem 1815/+Bertem 1858). Joseph August was schrijnwerker in de Dorpstraat te Bertem. Theresia Somers overleed, slechts 42½ jaar oud, na 14 jaar huwelijk. Zoontje Jan Baptist was toen amper 4 jaar oud. Joseph August is nooit hertrouwd.

Mathilde’s overgrootouders: Deodatus (of Dieudonné) Lismont (°Gingelom ca 1766/+Leuven 1825) en Anna Maria Derom (°Kortenberg 1776/+Leuven 1826). Zij waren “bierverkopers” in de Leverstraat te Leuven. De Leverstraat was het deel van de huidige Dirk Boutslaan tussen de trappen van de Sint-Pieterskerk en de Dijle.

Mathilde’s betovergrootouders: Hubertus Lismont en Anna Catharina Franssen, inwoners van Gingelom ten oosten van Landen in de provincie Limburg.

Julia, jij hebt je leven in dienstbaarheid doorgebracht. Met veel toewijding heb je jarenlang oudere familieleden verzorgd, en als laatste nog vele jaren je man. Ondertussen bracht je vijf kinderen groot die na het uitzwermen en vermenigvuldigen nog steeds hun zoeten inval hebben bij jou. Maar zij dragen je op de handen. Geniet nog vele jaren van hun zorgzame aandacht.

Cyriel Letellier