zondag 18 augustus 2019




De jaarlijkse vakantie van de familie Letellier in Middelkerke zorgde weer voor enkele verrassingen.
Bij het binnenkomen van Middelkerke langs de gelijknamige afrit van de E40 troffen wij in Slijpe, een deelgemeente van Middelkerke, vijf “gouden” schapen aan. Elk schaap droeg een liefdesboodschap, zoals: “Love Middelkerke” of “Love is you & me”. Op de foto van de groep zie je een kapel op de achtergrond. Zie ook de foto van de kapel dichtbij. Uit een brochure over “Religieus erfgoed in de Middelkerkse deelgemeenten” citeer ik volgende bijdrage:
Boetkapel ‘Nood zoekt Troost’
In de nacht van 8-9 januari 1908 werden uit de sacristie en het tabernakel van de Sint-Niklaaskerk kostbare voorwerpen van de eredienst gestolen. Enkele Heilige Vaten werden de volgende dag al teruggevonden langs de Middelkerkestraat (nu Spermaliestraat). Her en der lagen er ook hosties op straat. De verontwaardiging in de parochie was zeer groot. Op woensdag 12 februari 1908 werd de eerste boetetocht georganiseerd.
Op 18 november 1908 werd er beslist een kapel te bouwen, als blijk van eerherstel, op de plaats waar de hosties gevonden werden. Een jaar later werd de nieuwe kapel ingewijd en kreeg de naam ‘Nood zoekt troost’.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd de kapel verwoest. De Duitsers maakten er een onderstand in gewapend beton. In 1924-1925 werd ze wederopgebouwd, naar plannen van architect Léon Derre.
Na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) werd er elk jaar op de 4de zondag van de maand mei een bedevaart gehouden naar de boetkapel. De laatste bedevaart dateert van mei 2004.

Tweede verrassing: Pas na enkele dagen merkten wij plots dat de zendmasten van het radiostation van Middelkerke (voor de verbinding met de zeeschepen) verdwenen waren. Als medewerker en later oudgediende van RTT-Belgacom had ik jarenlang een goede relatie met de opeenvolgende verantwoordelijke bewoners van het domein. In 2018 was het radiostation buiten dienst en in 2019 zijn de masten dus verdwenen. Hopelijk wordt het domein geen bouwzone en blijft het een groene long in de duinenstrook.

Derde verrassing: De watertoren aan de “Krokodil”, reeds eerder afgebroken tot op een hoogte van een tiental meter, werd nu uitgerust met een uitkijktoren met boven de sokkel nog twee platformen die prachtige vergezichten bieden.

Een non-verrassing: Op de plaats van het oude casino is alleen een reuzenrad als attractie op een verder kaal plateau te bewonderen.

Cyriel Letellier