woensdag 13 september 2017

WOS diner 2017

Nieuw impulsproject WOS-Korbeek-Dijle:

Kipushia, nieuw verdelingscentrum voor immune bananen in een achtergebleven gebied

clip_image002Kipushia District helemaal in het zuid-oosten van DR Kongo is langs drie zijden omgeven door Zambia. Het centrum ligt op 97 km van het mijnstadje Sakania. Schaarse bevolking in kleine kernen. Onvruchtbaar zandplateau: Miombo-boomsavanne. Achtergesteld gebied, 1 slechte zandweg vanuit Lubum’, internet en GSM vanuit Lubumbashi (twee dagritten), of sporadisch langs Zambia-netwerk vanaf hoge rots!

Pater Free Verpoest, oud-Chiroproost in K-D is pastoor en grote bezieler in de missiepost Kipushia. In de middelbare school krijgen 200 kinderen les. Zij zijn noodgedwongen intern omdat de afstanden te groot zijn om dagelijks te voet naar huis te gaan. Deze kinderen voeden is een uitdaging. Op missiegronden in de vallei worden groenten, fruit en maniok geteeld. Visvijvers zijn er sinds 2013. Verantwoordelijke is de Salesiaanse E.Z. Victoire.

Dit project wil een boost geven aan dit werk door 450 immune bananenplanten te schenken.

Doel: 1. het dieet van de internen verbeteren, rechtstreeks maar ook onrechtstreeks met organisch afval voor verhoogde viskweek

2. stekken van de immune bananenstruiken; de plantage kan zo uitgroeien tot lokaal distributiecentrum en bijdragen tot de ontwikkeling van dit achtergebleven gebied.

Duurzaamheid: Na input van 450 bananenplanten kan het project verder lopen op de gronden en met personeel van de missie o.l.v. E.Z. Victoire. De distributie kan eventueel inkomsten genereren.

clip_image004

Financiële steun van de Gemeente Bertem laat ons de laatste jaren toe om supplementaire ‘impulsprojecten’ zoals dit van Kipushia op te zetten. Met gemeentelijke steun realiseerden wij ook reeds een impulsproject aan de universiteit van Butembo (DR Kongo) ivm met vermenigvuldiging van immune bananenplanten. Wij hielpen tevens mee aan de bouw van een onderwijsatelier in het ‘Centre des Jeunes’ van Gatenga in Kigali, Rwanda. De gemeente Bertem toont duidelijk zijn appreciatie voor onze projecten!

Maar het is vooral dank zij uw jaarlijkse gulle deelname aan de WOS-Korbeek-Dijle aktiviteiten dat wij in staat zijn de oud-Chiroproosten van K.-D., De Zusters van Huldenberg, Congodorpen en ‘Pro Minoribus Meis’ te steunen en te blijven steunen, nu al zovele jaren… Wij realiseren ons dat de noden immens groot zijn in Afrika. Wij hebben de ambitie om, ondanks alle moeilijke situaties, toch de spreekwoordelijke druppel op de hete plaat te zijn en te blijven. Daarom een vurig pleidooi om u niet in onverschilligheid te laten meeslepen. Blijf ons steunen, koop wafels in het voorjaar en schrijf je NU in voor ons jaarlijks diner op 24 september in de lokalen van Don Bosco te Heverlee.

Wij willen graag je bestelling voor het diner vooraf (vóór maandag 18 september) om je beter te kunnen dienen.

Wij komen je bestelling niet huis aan huis ophalen, maar je kan ze laten noteren bij

Myriam Maginelle Ormendaal 33 016-22 65 29 myriam_maginelle@hotmail.com of bij

Maria Maginelle Nijvelsebaan 80 016-47 18 54 frans.van.neck@telenet.be of bij

Jan Moeyersons Stationsstraat 20 016-47 12 52 wiesgoossens@yahoo.co.uk of bij

Gard Vermeulen Dam 2 016-47 70 62 gard@telenet.be

Kan je niet deelnemen en de andere vrienden ontmoeten? Je kan toch steunen door een overschrijving:

Rekening BE65 7343 4604 6596 van Werkgroep OntwikkelingsSamenwerking te 3060 Korbeek-Dijle.

Wil je daarvoor een bewijs voor belastingvermindering?

Stort dan (minstens 40 €) op rekening BE84 4358 0341 0159 - BIC: KREDBEBB

van VIA Don Bosco, Leopold II-Laan 195, 1080 Brussel

met de vermelding: “Project C B584 Projecten WOS Korbeek-Dijle. Met fiskaal attest.”

Wij kijken uit naar je komst. Bedankt en smakelijk eten.

MAALTIJD W.O.S.

bij de paters van Don Bosco in Oud-Heverlee

zondag 24 september 2017 vanaf 11.30 uur