woensdag 15 maart 2017

Gelezen In Tertio Van 1 Maart 2017

1 . Quote: “Ik bid wel eens, ja.”

VRT-Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch vindt in het gebed soms de rust en de kracht om de juiste dingen te doen (Knack, 22/2)

2 . De prestigieuze Japanse Niwano-vredesprijs ging dit jaar naar de lutherse bisschop van Jordanië en het Heilig Land, Munib A. Younan, tevens voorzitter van de Lutherse Wereldbond. Voor het comité dat de prijs toekent, zet Younan zich blijvend in voor dialoog tussen de verschillende geloofsgemeenschappen in het Heilig Land. “In een wereld die gekenmerkt wordt door leiders die de verschillen benadrukken verkiest bisschop Younan vrede boven macht en eenheid boven overheersing”, luidt het.

3 . Een diaconaat voor vrouwen is wellicht mogelijk. Dat stelt kardinaal Gianfranco Ravasi, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Cultuur, in een interview met KNA. De curiekardinaal wijst tevens op het bredere kader waarin die vraag beantwoord dient te worden: “Waarom geven we vrouwen niet de leiding over een parochie of zijn ze niet meer aanwezig op de hogere niveaus in het Vaticaan?”, klinkt het.

4 . “God staat nooit boven de grondwet.” Dat zegt Salah Echalloui, voorzitter van de Moslimexecutieve, in een interview in De Morgen. Voor Echalloui is een “Europese islam” prioritair. “Ik wil werken aan de integratie van de islam in België”, verzekert de voorzitter. Ook breekt hij een lans voor vrouwelijke imams. (Geert De Cubber)