woensdag 8 februari 2017

“Leven zonder waarden is als soep eten met een vork”

Vitaliteit

Werkelijk levendig en vitaal zijn betekent dat je volledig geëngageerd bent in het leven en al zijn aspecten, dat je gedijt en bloeit. Er is echter een evenwicht nodig tussen de actieve en passieve elementen van het engagement: zelfs in rust kan men actief aanwezig zijn, receptief en betrokken. De relatieve rust overschaduwt op geen enkele manier de vitale, steeds veranderende signalen van het leven! Vitaliteit is aanwezig in alle stadia van het leven, maar het is nooit zo vanzelfsprekend als bij gezonde kinderen.

(Margaret Barrie, Zuid-Afrika)

Volbrenging

Ik heb de les geleerd dat we niet altijd het resultaat behalen dat we willen, maar dat we het resultaat bekomen dat ons was voorbehouden op dat moment. Angst is een drijfveer van ons allemaal. Angst om te falen is misschien wel de belangrijkste reden waarom sommigen hun dromen niet najagen of zelfs helemaal opgeven. Geloven in jezelf is een absolute noodzakelijkheid. De enige op wie je kunt vertrouwen om je dromen te verwezenlijken, ben je zelf. Zolang je niet echt gelooft dat je in staat bent en verdient om je doelstellingen te bereiken, zullen ze niet verwezenlijkt worden. Je moet erin geloven om ze te bereiken.

(Diane Brescher, Verenigde Staten)

Voldoening

Ik ken enkel één ervaring die gegarandeerd onmiddellijk en blijvend geluk oplevert: de voldoening van een persoonlijke prestatie. Voldoening komt bovendien gemakkelijker als we iets bereiken voor andere mensen in plaats van voor onszelf. Voldoening is niet zo heel moeilijk te bereiken: het kan de vorm aannemen van luisteren naar een collega en nieuwe inzichten opdoen, hulp geven waar het nodig is, een persoonlijke uitdaging overwinnen – van een marathon winnen tot een moeilijk telefoontje doen – of iemand zelfvertrouwen geven door hem te prijzen. Er is dikwijls meer plezier in een geschenk geven dan in er één te krijgen.

(Carol Wilson, Groot-Brittannië)

Volharding

Volharding is een moeder die elke keer opstaat als haar baby haar nodig heeft, hoezeer ze ook snakt naar slaap. Volharding is een kind dat leert lopen en niet opgeeft, hoe vaak het ook valt. We zien volharding in iemand die het tot concertpianist schopt, iemand die een succesvolle zaak opbouwt of iemand die met de volle overtuiging te genezen het gevecht aangaat met een ernstige ziekte. Wie volhardt, bezit een duurzaamheid die niet onderuit wordt gehaald door een afwijzing of uitdaging.

(Maggie Loughrey, Australië)

Voortdurende verbetering

Vandaag beter dan gisteren, morgen beter dan vandaag! Geen zin die duidelijker de betekenis van voortdurende verbetering weergeeft. We worden uitgenodigd te groeien en duizend manieren te vinden om uit te blinken en vooruitgang te maken, zodat we elke dag betere ouders, betere kinderen, betere broers, betere vrienden, betere professionelen, betere koppels, betere werknemers, gewoonweg beter … en uiteindelijk ‘betere mensen’ worden. Voortdurende verbetering is eenvoudigweg de voortdurende zoektocht naar welzijn en geluk van elk individu en van diegenen rondom ons.

(Gladys Hernández, Venezuela)