woensdag 7 september 2016

Gelezen In Tertio Van 24 Augustus 2016

1 . Quote:Het is de weerstand tegen religie, die opnieuw wil dicteren wat aanvaardbaar is.”

Karel Verhoeven, hoofdredacteur De Standaard, vindt de onrust over boerkini’s

begrijpelijk, maar ze verbieden een angstkramp die een amechtig gebrek aan zelfvertrouwen

toont (17/8).

2 . Op 18 augustus begon in de Egyptische hoofdstad Caïro een seminarie met islamitische en christelijke jongeren, op initiatief van de Wereldraad van Kerken en de Al-Azhar-universiteit, de meest prestigieuze soennitische onderwijsinstelling ter wereld. De deelnemers denken na over hoe ze met hun engagement vrede kunnen bevorderen. Ook een ontmoeting met de koptische patriarch Tawadros II en de soennitische sjeik Ahmad Mohammad al-Tayyeb staat op het programma.

(Geert De Cubber)

3 . Paus Franciscus gaat de dialoog aan met de Chinese autoriteiten om de soms schrijnende situatie van de katholieke kerk in China op te helderen. Dat bevestigt de Chinese kardinaal John Tong aan het Verbiest Instituut (KU Leuven). Het conflict tussen Rome en Peking, onder meer rond de benoeming van bisschoppen, sleept al geruime tijd aan. Ook de kerk in China leek tot nog toe intern verdeeld. In een recente brief steunt het bisdom Hongkong, dat eerder ernstige twijfels uitte, de dialoog.

(Geert De Cubber)

4 . In de week van 15 tot 20 augustus eindigde in Genève de derde en laatste sessie van de VN-werkgroep rond nucleaire ontwapening. Een meerderheid van 107 landen steunde het voorstel om in 2017 onderhandelingen te beginnen voor een nieuw internationaal verbodsverdrag op kernwapens. België weigerde dat pleidooi te steunen. Pax Christi Vlaanderen betreurt deze houding op het moment van een “historische doorbraak”.

(Geert De Cubber)