zondag 7 augustus 2016

“Leven zonder waarden is als soep eten met een vork”

Samenwerking

Hoe meer mensen zich in staat voelen om hun kennis, ideeën en vaardigheden te delen, hoe succesvoller een organisatie of gemeenschap zal zijn.

(Jorge Castaneda, Mexico)

Schoonheid

Schoonheid ligt in de ogen van de toeschouwer, een bekend en veelgebruikt citaat dat we vast allemaal al gehoord hebben tijdens ons leven.

Schoonheid is overal rondom ons en elk individu op deze planeet is mooi. Waarom? Omdat ze in leven zijn! Ze maken deel uit van ons en wij maken deel uit van hen. De schoonheid van deze verbluffende planeet is de overvloed waarover wij beschikken om te zien, te bewonderen en te koesteren. Wij staan allemaal met mekaar in verbinding, dus de schoonheid in iemand anders is ook in jou, en jouw schoonheid is in iedereen. We zijn prachtige reflexen van elkaar, onze liefdes, successen, uitdagingen, ervaringen en geluk.

(Katie Day, Groot-Brittannië)

Schuld

Wanneer we iemand de schuld geven, houden we iemand verantwoordelijk voor iets en bevrijden we tegelijkertijd onszelf van de verantwoordelijkheid. We leggen de fout bij iemand anders. We berispen hem. In meer of mindere mate geven we allemaal anderen wel eens de schuld, zonder dat we ons daar steeds bewust van zijn.

(Sandra Silva, Verenigde Staten)

Sentimentaliteit

Ik denk dat eenieder van ons op een bepaald niveau sentimenteel is. We hebben allemaal al wel momenten gekend waarin we volledig meegevoerd worden, overspoeld door herinneringen aan vroegere tijden.

Als ik de stenen aanraak waarover mensen liepen of als ik zit waar zij ooit zaten, voel ik een soort melancholie omdat ik hun verhalen nooit echt zal kennen.

(Stacey Byham, Verenigde Staten)

Sereniteit

Sereniteit komt van binnenuit. Het is geen kalme oppervlakte of een oppervlakkige vrede: het is de harmonie van de ziel. Sereniteit komt voort uit de aanvaarding van onszelf en onze plaats in de wereld. We moeten stil zijn, het lawaai binnenin tot rust brengen alvorens we echt kunnen leren. Sereniteit laat ons toe te focussen op wat echt belangrijk is en waar we onze energie aan willen geven. Het is emotie in evenwicht, macht hebben over onszelf zodat we niet eenvoudig reageren op de externe factoren maar eerder handelen vanuit een plaats van zekerheid.

(Sharon Venn, Zuid-Afrika)

(Uit Het boek der WAARDEN)