woensdag 2 maart 2016

“Leven zonder waarden is als soep eten met een vork”

Getuige zijn

Als je te dicht tegen de spiegel staat, kun je de reflectie niet zien. Als je ogen de spiegel raken, hoe kun je dan zien? Afstand is nodig voor het juiste perspectief. Niks geeft je meer afstand voor een beter perspectief dan getuige zijn. Hoe intenser je een toeschouwer wordt, hoe dieper je bewustzijn.

(Reddy Sama, Verenigde Staten)

Geweldloosheid

Ik geloof dat geweldloosheid de sleutel is voor de redding van het individu en de maatschappij. Geweldloosheid is het verschil tussen haat met haat vergelden en haat oplossen met liefde.

(Prashant Goel, Verenigde Staten)

Gezag

Verschil tussen extern en intern gezag:

Extern gezag

In het verleden namen vele leiders het gezag van hun volgelingen af om zichzelf macht te geven. Bronnen van extern gezag zijn ouders, politie, de staat en religieuze leiders. Natuurlijk is niet alle extern gezag negatief. Als maatschappij geven we gezag aan onze regering om wetten voor ons te maken en sociale samenhang te creëren. De negatieve kant van het enkel erkennen van extern gezag is dat we onszelf machteloos maken.

Intern gezag

Innerlijk gezag kan omschreven worden als het gezag dat afgeleid is van onze innerlijke macht. Deze macht manifesteert zich door ons vermogen om onze eigen keuzes te maken, om ‘ja’ te zeggen tegen bepaalde dingen en ‘nee’ tegen andere?

(Les Duggan, Groot-Britannië)

Gezelligheid

Gezelligheid is voor mij fundamenteel voor een gezond en gelukkig leven. Het opent de ziel voor nieuwe ideeën, ervaringen en connecties. Het bevestigt gevoelens waar we aan vasthouden en het zet het leven in perspectief. Gezelligheid is aanvaarding. Het is de bevestiging dat je oké bent. Maar het is meer dan dat. Gezelligheid is de capaciteit om diegenen in nood aan te voelen en te helpen. Wat deze nood ook is. Het is medelijden en een bereidheid om uit je eigen comfortzone te stappen en diegenen rondom jou te begrijpen. Soms is dit heel moeilijk, maar echte vriendschap worstelt zich altijd door deze uitdagingen en brengt ons uiteindelijk dichter bij elkaar.

(Chris Heltai, Verenigde Staten)

Gezondheid

Een dieet van hoge kwaliteit, gezond secundair voedsel, is niet volledig zonder de vier primaire voedselbronnen die ons voeden op een dieper niveau: gezonde relaties, werk dat je graag doet of een manier om het werk te waarderen dat je doet, regelmatige fysieke activiteit en spirituele oefeningen.

(Joshua Rosenthal, Verenigde Staten en Rita Haque, Singapore)

Globaal bewustzijn

De essentie van ‘globaal bewustzijn’ ligt in het werkelijke begrijpen van de wereld en de mensen die er wonen. Om globaal bewustzijn te verwerven is het belangrijk hechte relaties te ontwikkelen met mensen van verschillende achtergronden en ervaringen te hebben in verschillende landen. Ik geloof dat globaal bewustzijn vraagt dat iemand alles relativeert: weten dat er verschillende benaderingen zijn voor hetzelfde concept en dat elke benadering evenwaardig is.

(Melissa Lamson, Verenigde Staten)

Gratie

Gratie is een plaats waar het Goddelijke/Oorsprong/Bewustzijn/God kan doorstromen. Gratie is de staat van het open hart dat alles doorlaat zonder oordeel van goed of niet zo goed. Het is liefde met een kleine l, die Goddelijke Liefde (met een hoofdletter L) toelaat door te stromen. Gratie is altijd aanwezig als we met open hart luisteren.

(Wendy Knowles, Canada)

Hard werken

Veel van de goede dingen die we hebben en waarvan we genieten in onze huidige wereld zijn het resultaat van hardwerkende mensen die geloven dat je zonder de nodige ijver nergens komt in het leven. Mensen met een voortdurende toewijding om oplossingen te vinden, ontwikkelen of leveren dingen af die beter zijn voor henzelf en/of voor anderen. De wereld zou niet zijn wat ze vandaag is zonder hardwerkende mensen, zoals jij en ik. En dankzij deze waarde hebben mensen in de hele wereld de levensstandaard waarvan steeds meer mensen kunnen genieten.

(Tor Eneroth, Zweden)

Harmonie

Harmonie is een status van gratie. Het is de verrassende schoonheid die te voorschijn komt uit vrede, authenticiteit en vrijheid in actie. Spontaan zouden we niet over harmonie spreken als we het over een wild landschap hebben. Enkel het landschap dat door mensenhanden is gecreëerd in dorpen, beschavingen en bossen kunnen dit gevoel van harmonie teweegbrengen.

(Monique Liger, Frankrijk)

(Uit Het Boek der WAARDEN)