woensdag 20 mei 2015

Gelezen In Tertio Van 6 Mei 2015

1.Bankiersbonussen

ABN AMRO werd al aan het begin van de financiële crisis in 2008 staatsbank. De Nederlandse regering wilde destijds voorkomen dat deze belangrijke bank, voor het bedrijfsleven en voor particulieren, zou omvallen. Het parlement stelde eisen aan het gedrag van de staatsbank. Een eventueel bonus werd gemaximeerd tot een bepaald percentage van het salaris. Maar onlangs bleek dat de bank slimmer was dan de Tweede Kamer: de salarissen gingen met 100.000 euro omhoog, het percentage voor de bonus bleef hetzelfde, met als effect dat de bestuurders meer kregen dan het parlement wilde. Bij het bericht dat de bestuurders van ABN AMRO 100.000 euro aan bonus zouden ontvangen, stak er een storm van protest op in het parlement en in de media. Hoe kunnen mensen die met geld van anderen werken een extra beloning accepteren, terwijl miljoenen burgers nog steeds moeten inleveren of hun baan kwijt zijn mede als gevolg van de financiële (banken)crisis?

2.Op 2 mei streken goed twintig Amerikaanse privéklinieken en bemiddelingsdiensten die commercieel draagmoederschap faciliteren, even in Brussel neer. Ze richten zich tot homostellen met een kinderwens uit heel Europa. Meerdere Belgische experts bekijken dit initiatief met argwaan. Zelfs holebi-organisaties nemen niet deel aan de beurs wegens interne verdeeldheid.

3.Zeker 214 meisjes en vrouwen die zijn ontvoerd door de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram, bleken zwanger na hun bevrijding. “Zij hebben dringend gepaste begeleiding nodig om hun plek binnen onze samenleving opnieuw in te nemen”, stelt de directeur van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, Babatunde Osotimehin. Boko Haram heeft sinds begin vorig jaar zeker 2.000 vrouwen en kinderen geschaakt. Vooral bekend en berucht is de ontvoering van meer dan tweehonderd schoolmeisjes in Chibok.

4.Op 4 mei publiceerde het collectief van kritische Israëlische militairen Breaking the Silence (de stilte verbreken) de verklaringen van ruim zestig officieren en soldaten die hebben deelgenomen aan de operatie Protective Edge (Beschermende Rand) in Gaza. Hun getuigenissen leveren een schokkend beeld op van Israëls defensiepolitiek. Zo krijgen soldaten blijkbaar de instructie tijdens beschietingen geen onderscheid te maken tussen burgers en strijders. Een bedenkelijke praktijk die rechtstreeks aanleiding gaf tot de dood van honderden onschuldige Palestijnen. Breaking the Silence is een partnerorganisatie van Broederlijk Delen.

(Joris Delporte)