woensdag 29 januari 2014

Lichtmis 2014

Het feest van 2 februari heeft een dubbele naam. Meestal spreken we over “Onze-Lieve-Vrouw-Lichtmis” of kortweg “Lichtmis”. De liturgische naam van het feest luidt: “Opdracht van de Heer in de tempel”. Daarbij ligt de klemtoon op het gebeuren met Jezus. Zoals alle eerstgeboren zonen wordt Jezus volgens de voorschriften van de Wet naar de tempel gebracht en aan God opgedragen.

We vieren dit feest op zondag 2 februari 2014, om 10 u, in de kerk van Korbeek-Dijle.

2 februari is ook een dag van tradities. Zo is Lichtmis een bijzonder feest van de KU Leuven. Professoren en studenten trekken er dan naar de Sint-Pieterskerk om er de Sedes Sapientiae, de ‘stoel der wijsheid’ te vereren.

Volgens de overlevering brachten de engelen in de 12de eeuw een klein O.L.V.-beeldje naar de Sint-Pieterskerk. Omdat het te klein was om in de processie meegedragen te worden, lieten de magisters het in de 15de eeuw door een groter vervangen, dat vereerd werd onder de naam Sedes Sapientiae. In 1635 redde het beeldje de stad van een Franse en Hollandse belegering en werd daarom ook “O.L.V. van Belegering” genoemd.
Iedereen is van harte welkom in onze Lichtmisviering!

De Korbeekse KVLV-bestuursploeg