woensdag 16 mei 2012

Gelezen In Tertio Van 25 April 2012

1.Na een uitspraak van het Vaticaan heropent bisschop van Cleveland Richard Lennon (Ohio, VS) twaalf parochies. Die werden drie jaar geleden gesloten door een herstructureringsplan vanuit financiƫle redenen en het priestertekort. De actiegroep Endangered Catholics (in gevaar gebrachte katholieken) had de beslissing bij het Vaticaan aangevochten. Met succes, zo blijkt nu.

2.De Amerikaans bisschoppen kondigen een grondige statutaire hervorming aan van de Leadership Conference of Women Religious (LCWR), de belangrijkste koepelorganisatie van vrouwelijke religieuzen in de Verenigde Staten. De hervorming komt er na een visitatie door de Congregatie van de Geloofsleer. De Congregatie heeft woorden van lof voor het dienstwerk van de religieuzen, maar signaleert ook ‘ernstige theologische tekortkomingen’ en ‘verregaande afwijkingen van de katholieke leer’, vooral inzake ethische materies. LCWR vertegenwoordigt 80 procent van de 59.000 vrouwelijke religieuzen in de VS. Na de visitatie is er nu ook veel deining over deze geplande hervorming.

3.Ierland houdt vast aan het verbod op abortus, ook als de gezondheid van vrouwen in gevaar zou zijn. Het parlement in Dublin wijst een voorstel van de Socialistische Partij af om abortus in die gevallen te legaliseren.