donderdag 6 januari 2011

Het oude voorbij

Het oude jaar heeft voor altijd zijn deuren gesloten. Alles wat vorig jaar is gebeurd behoort tot de verleden tijd. Er zaten goede momenten in, die we graag zouden overhevelen naar het nieuwe jaar. Want ze lieten ons ervaren dat het leven de moeite waard is. Ze kikkerden ons op en gaven een vernieuwde energie om de droom van ons leven in daden om te zetten. Het zou niet slecht zijn die sterke ervaringen eens op een rijtje te zetten. Je zal verschieten hoeveel het er zijn. Er waren natuurlijk ook tragische en pijnlijke gebeurtenissen, die ons leven een stuk vergalden. Deze laten we liefst zo ver mogelijk achterwege, want ze gooien alleen maar roet in ons eten, waardoor het leven wansmakelijk wordt.
Het zou gemakkelijk zijn als we zomaar konden kiezen - als in een supermarkt - wat in ons leven gebeurt. Ik vrees alleen maar dat we ook dan nog verkeerde keuzes zouden maken.
Het nieuwe van dit jaar zou erin kunnen bestaan dat we de plussen en de minnen niet tegenover elkaar plaatsen, maar naast elkaar. Zo hebben we het leven gekregen: de vreugde en de pijn van het baren zijn niet te scheiden. Zo kan ons leven elke dag groeien: door aan het oude nieuwe dynamiek te geven, door de duisternis niet te weren, maar er licht in te brengen. Menselijke tederheid en warmte zouden zo vlug vergeten zijn, als ze geen geschenk waren voor mensen die verharden en verkillen. Nieuwjaar is niet nieuw als we bij de pakken blijven zitten. Er is meer mogelijk dan we kunnen dromen. Hopelijk helpen Opkikkertjes je elke dag een beetje te verrijzen.