woensdag 29 december 2010

Het Geslacht Putseys – Deel 4

2.3.De derde zoon van Franciscus: Josephus Putseys (Kenger) (°Bertem 1861/ +Bertem 1941) trouwde te Heverlee in 1884 met Barbara Vandenbosch (°Heverlee 1859/ +Bertem 1925), een zus van Antoinette die enkele maanden vroeger getrouwd was met Jan Baptist (Tist Putzê), broer van Josephus.
Week 2010-52 - Putseys Josephus 1.6.4. - 2.3
Josephus was landbouwer en veekoopman, eerst in Heverlee, daarna in Bertem, in de Gerzenstraat. Josephus en Barbara kregen elf kinderen. Eén werd dood geboren en vier stierven als baby of peuter.
De zes overlevende kinderen waren:

-Florence (°Heverlee 1886/ +Bertem 1907) (x Franciscus Ronsmans = de kapitaën of Frans Boem)
-Elisabeth (°Heverlee 1888/ +Bertem 1969) (x Ludovicus Gilis en xx Augustinus Coeckelberghs)
-Guilielmus (°Heverlee 1890/ +Mechelen 1965) (x Maria Ludovica Van Cortenberg en xx Maria Sidonia Van Camp) (zie tekst van Jef Vanderwegen hieronder)
-Clementine (°Heverlee 1891/ +Leuven 1978) (x Josephus Mees = Put van Mieës) (Zij zijn de ouders van Frans Mees die met Leonie Fagot = Nieke Parre trouwde in Korbeek-Dijle)
-Louis (°Heverlee 1896/ +Bertem 1921) (zie foto hieronder)
Week 2010-52 - Putseys Louis 1.6.4.8. - 2.3
-Maria (°Heverlee 1898/ +Bertem 1983) (x Josephus Franciscus Geys) (de ouders van Alice en Robert Geys). Zie Maria Putseys op de foto hieronder.
Week 2010-52 - Putseys Maria 1.6.4.9. - 2.3
                        *
Met akkoord van Jef Vanderwegen (een broer van Magda) las ik hier een passage in uit zijn boek ‘Stamboom van Guilielmus Putseys’:
Week 2010-52 - Putseys Guillaume 1.6.4.4.-2.3
“Guilielmus of ‘Jomme-van-Kenger’ was 23 jaar en trambediende en woonde in Sint-Pieters-Leeuw toen hij op 9-5-1914 te Bertem trouwde met Maria Ludwina of ‘Winne’ Van Cortenberg. Ze was de dochter van Eduard Van Cortenberg en Melanie Vanden Hoeck. Jomme zelf noemde zijn vrouw ook ‘Waënge’.
Jomme en Winne gingen in een huisje wonen aan de Voer op de hoek van de Dorpstraat en huidige Ferdinand Van Laerstraat, tegenover “De Spits’. Het huis werd later afgebroken en vervangen.
Guillaume en Ludwina waren nog geen 3 maanden getrouwd toen hij op 29 juli 1914 gemobiliseerd werd ter voorbereiding van WO I. Hij was toen nog altijd ‘receveur au tram Bruxellois’.
Ook Guillaume Verhoeven, de man van Marie Elisabeth Van Cortenberg (de oudste zus van Ludwine) werd op hetzelfde moment opgeroepen. De ouders Eduard Van Cortenberg en Melanie Vanden Hoeck hadden dus in één klap twee schoonzonen onder de wapens.
Guillaume Putseys wist bij zijn oproeping niet dat zijn vrouw Ludwine in verwachting was.
Op 12-10-1914 werd een tweeling geboren. Naar verluidt waren de kindjes prematuur, mede door het grote verdriet dat Ludwine had door de afwezigheid van haar man. Ondertussen was immers bekend geraakt dat haar schoonbroer Guillaume Verhoeven al in de eerste dagen gesneuveld was. De kindjes overleden kort na de geboorte.
Van Guillaume die 4 jaar oorlog meemaakte, geraakte er af zen toe wel een brief tot bij zijn vrouw Ludwine. Of er ook brieven terug bij hem geraakten kon nog niet achterhaald worden. Feit is wel dat Guillaume tot na de oorlog niet wist dat hij vader geworden was. Misschien heeft men het hem niet durven schrijven wegens de fatale afloop met de kindjes.
Ludwine is later en na de bevalling op vraag van haar vader Eduard opnieuw in het ouderlijke huis op de Oude Baan komen wonen.
Ludwine werd in 1918 getroffen door de Spaanse griep waaraan ze ook overleed.
Toen zijn jonge vrouw Winne op 2 september 1918 overleed, was Guillaume nog onder de wapens en men had hem nog niet kunnen inlichten.
Guillaume heeft na 4 jaar oorlog dan nog de volgende pijnlijke situatie moeten ervaren (verhaal verteld door Alice Geys (x Theophiel Vander Elst), de dochter van Maria Putseys, een jongere zus van Guillaume en ook door Ludwine Vanderwegen, de kleindochter van Melanie Vanden Hoeck die de moeder van Winne was):
Korte tijd voor hij met verlof kwam, had Guilielmus in een brief geschreven dat hij zou terugkomen via Veltem en via het gehucht Bertembos. In die brief vroeg hij om hem met zijn vrouw Winne tegemoet te komen tot op Bertembos. Guillaume was na zijn vriend Guillaume Vander Eet (de schoonvader van zijn latere dochter) de tweede Bertemse soldaat die uit de oorlog terug naar huis kwam.
Eduard Van Cortenberg die pas zijn dochter Winne verloren had, was er de put van in toen hij in de brief de vraag van zijn schoonzoon las. Hij ging er mee naar Guillaume’s vader Jozef Putseys en samen zijn de bedroefde schoonvader en vader dan toch Guillaume tegemoet gegaan.
Guillaume die nog niet wist wat er met zijn vrouw gebeurd was en in uitgelaten stemming verkeerde omdat de oorlog voorbij was, kwam via zijn voorziene weg naar de wijk Bertembos in het café van ‘Marie-van-Lamme-Moeys’ aldaar.
Hij stak er een munt in het orgeltje en maakte een vreugdedansje om zijn thuiskomst te vieren.
Marie, de cafébazin die zelf haar man Henri Vandeplas in de eerste dagen van de oorlog had verloren en ook wist van het recente overlijden van Guillaume’s vrouw, bleef stil en droevig toekijken en vond dat dat toch niet paste.
De uitgelaten Guillaume vroeg wat er aan de hand was, maar zij durfde het hem niet vertellen. Toen Guillaume bleef aandringen, vertelde zij hem toch wat er met zijn vrouw Winne gebeurd was… Van een koude douche gesproken!
Guillaume die zielsveel van zijn vrouw hield begon zo luid te huilen en te jammeren dat zijn vader en schoonvader, die ondertussen aan de herberg toekwamen, zijn gekerm tot buiten hoorden.
Guillaume moet veel van Winne gehouden hebben want hij sprak nog vele jaren later met zijn schoonzoon Pierre (uit zijn tweede huwelijk) en met zijn vrienden en familie geregeld over haar.
Ook zijn ouders en schoonouders hebben zwaar geleden onder het verlies van Winne en de droefheid bij Guillaume. Schoonvader Eduard Van Cortenberg zei hem dat ook nog Winne’s zus Philomene vrij was, maar liefde laat zich op die manier niet leiden.
Niettegenstaande Guillaume hertrouwde en uit Bertem wegtrok, bleven zijn schoonouders veel van hem houden en over hem spreken.
Toen vele jaren later Guillaume ter gelegenheid van een begrafenis in Bertem was, merkte Winne’s broer Jules Van Cortenberg ‘De Witte’ hem op en vroeg hem of hij toch eens wou langs gaan naar zijn ex-schoonouders op de Oude Baan. Melanie was zo gelukkig dat ze haar vroegere schoonzoon eens weerzag dat ze hem wat toestopte in zijn zak. Toen hij daarna bij zijn jongere zus Marie Putseys op de Tervuursesteenweg langsging merkte hij dat het 2000 F was die zijn ex-schoonmoeder hem had toegestopt uit erkentelijkheid.”
Tot zover Jef Vanderwegen, uit wiens opzoekingen ik nog meer gegevens heb geput, o.a. het volgende:

Guillaume Putseys hertrouwde te Aartselaar in 1919 met Maria Sidonia Van Camp (°Schelle). Met haar had hij twee dochters:
-Maria Putseys (°Sint-Lambrechts-Woluwe 1919/ +Mechelen 2004) (x Alfons De Keye en xx René Van Den Broeck)
-Joanna Angela Putseys (°Bertem 1924/ +Leuven 1996) (x Petrus Stephanus Vander Eet = Pirre Voet - zie foto hieronder).
Week 2010-51 - Putseys - Vander Eet Pierre 1.6.4.4.4.- 2.3
Deze foto stond in de vorige aflevering (deel 3) verkeerdelijk bij Petrus Joannes Putseys (Pirre van den Duk).
                        *
2.4.De eerste dochter van Franciscus: Coleta Putseys (°Bertem 1866/ +Bertem 1937) trouwde te Bertem in 1887 met Constantinus Laurent (°Heverlee 1864/ +Bertem 1923). Constant Laurent was een broer van August Laurent die trouwde met een andere Coleta Putseys (Lekke) (zie Tak 3 in de volgende aflevering - deel 5), een nicht van de huidige Coleta. Coleta en Constant waren de ouders van de twee doofstomme kleermakers Laurent op de Tervuursesteenweg in Bertem (die nog voor mij kostuums hebben gemaakt). De kleermakers waren kozijns van de doofstomme Paulina Putseys (zie 2.2.4. in de vorige aflevering - deel 3). Coleta en Constant woonden in het ouderlijk huis op de Dorpstraat. Constant was er landbouwer en veekoopman.

2.5.De tweede dochter van Franciscus: Barbara Putseys (°Bertem 1870/ +Bertem 1935 in de Borsstraat) trouwde te Bertem in 1889 met Carolus Guilielmus Ginis (°Bertem 1866/ +Bertem 1905). Carolus was maar 38 jaar als hij overleed in 1905. Barbara hertrouwde te Bertem in 1906 met Joannes Arthur Laes (den Dikke) (°Bertem 1871/ +Pellenberg). Zowel Arthur als Carolus waren landbouwers.