maandag 13 december 2010

Amerikaanse Bisschoppen Keren Leuven De Rug Toe

(Gelezen In Tertio Van 24 November 2010)
Een artikel van Jan De Volder
Het doek valt over het Amerikaans college in Leuven. De Amerikaanse bisschoppen beslisten het in juni te sluiten. Bisschop David L. Ricken, voorzitter van de Raad van Bestuur, wijst als redenen vooral op de lagere studentenaantallen en de financiĆ«le moeilijkheden. De crisis in de Belgische kerk en de discussie over de ‘K’ aan de Leuvense universiteit behoren officieel niet tot de redenen om het college op te doeken. Toch waren de Amerikaanse bisschoppen allang bezorgd over de K.U.Leuven en haar ‘progressieve’ theologiefaculteit. En laar nu net de liberalen onder de Amerikaanse bisschoppen almaar meer het onderspit delven tegen de conservatieven. Dat bleek vorige week nog toen de aartsbisschop van New York, Thimothy Dolan, tot voorzitter van de bisschoppenconferentie werd verkozen. Hij won het van de gematigder Gerald Kikanas, bisschop van Tucson. Verassend, want het was de eerste keer dat een vicevoorzitter niet tot voorzitter werd gekozen.
Met de sluiting van het Amerikaans college komt een einde aan een rijke traditie. Het werd in 1857 opgericht, aanvankelijk om Europese priesters voor te bereiden op het missiewerk in de Verenigde Staten. Na verloop van tijd werd het college een plaats die Amerikaanse seminaristen en priesters, en ook Engelstalige religieuzen en leken, een thuis bood tijdens hun studies in Leuven. In 2007 vierde het college zijn 150ste verjaardag. Toen al waren de twijfels over zijn toekomst voelbaar. De sluiting betekent een stevig verlies voor de theologiefaculteit van de K.U.Leuven. “Bijzonder jammer, om historische redenen, om de Leuvense banden met de Amerikaanse kerk, en ook omdat er nu geen seminaristen meer studeren aan onze faculteit”, stelt decaan Lieven Boeve.
Jammer ook voor de Belgische kerk in haar geheel. Door haar voortdurende afkalving dreigt de ooit zo bloeiende en dynamische katholieke kerk in BelgiĆ« te evolueren naar een marginaal provincietje in het katholieke landschap. Dat de Amerikaanse kerk, waar ‘Louvain’ een begrip was, Leuven nu de rug toekeert, spreekt boekdelen. Pijnlijk voor veel betrokkenen, en toch onverwacht.