woensdag 1 september 2010

Opnieuw beginnen

Een opkikkertje van Hedwig Van Peteghem
Voor velen is de vakantie voorbij. Spijtig of niet: we moeten er terug aan beginnen. Een nieuwe start veronderstelt verse moed en frisse ideeën. De vrije tijd heeft ons wat rust gebracht, ook al moesten we vaak snel zijn om totaal te onthaasten.
Het zou alleszins droevig zijn als we van het begin af al start- of sleepkabels zouden nodig hebben. Daarom is het niet slecht even een groot nazicht te houden. Is er nog voldoende olie zodat alles geruime tijd gesmeerd kan lopen? Waar halen we de soepelheid in onze relaties met medemensen? Ik ben er vast van overtuigd dat we die olie niet zelf maken. We krijgen ze… van mensen die geduld hebben met ons en tijd voor ons maken. Het is ook belangrijk de lichten na te kijken, zodanig dat we onze weg in het donker vinden. Maar welke lichten gebruiken we als we in het leven van alledag de weg niet meer vinden? Ik ben er nogal zeker van dat we er zelf niet voor zorgen. Ook dat zijn geschenken, die ons gratis worden aangeboden. En hoe zit het met de batterij? Is ze voldoende opgeladen? Waar halen we de energie om voor anderen iets te betekenen? Zeker niet uit onszelf. Het zou toch niet mogen. En tenslotte is het belangrijk regelmatig te gaan tanken, zodat we weer een eind verder kunnen.
Maar ge moogt gerust zijn. Er staan heel wat mensen voor je klaar - meer dan je vermoedt. En voor wie het geloven wil: er is meer. De diepste kracht van het leven, God, die de stuwkracht van de lente is en ons over het muurtje van het negatieve heen helpt: met die kracht kan je zuiver van start gaan.