woensdag 18 augustus 2010

Actie Scherpenheuvel steunt geestelijken (Uit een artikel van Jan De Volder)

(Gelezen In Tertio Van 28 Juli 2010)
“We hebben echt het gevoel dat deze actie op tijd komt”, zeggen de initiatiefnemers van ‘Actie Scherpenheuvel’. “Naast alle misbruikschandalen - die moeten worden uitgespit - is het tijd voor een positief signaal van dank.”
Bij het ter perse gaan stond de teller van dankbetuigingen op 687. “Maar dat mag je gerust vermenigvuldigen met twee of drie”, zegt Johan Sauwens (CD&V). De Vlaamse volksvertegenwoordiger krijgt naar eigen zeggen ieder uur mailtjes of smsjes met steunbetuigingen en positieve getuigenissen. “Maar niet iedereen wil met naam en toenaam op de website, velen houden het liever anoniem.”
‘Actie Scherpenheuvel’ organiseert een dankbetuiging voor de inzet van de duizenden geestelijken die ons land rijk is. De website www.actiescherpenheuvel.be verzamelt de dankbetuigingen en nodigt uit voor een samenkomst in de Mariahal op zaterdagnamiddag 21 augustus. Het initiatief gaat uit van enkele Vlaamse parlementsleden: naast Sauwens waren alvast Cindy Franssen, Jan Dumez en Ward Kennes van CD&V, Kris Van Dijck en Marc Hendrickx van N-VA en Carlos Callens van Open VLD op de persvoorstelling vorige week aanwezig.
De politici betreuren dat zoveel goedmenende en hardwerkende geestelijken mee dreigen besmeurd te worden door de aanhoudende onthullingen over kindermisbruik in de kerk. Zij onderstrepen dat kindermisbruik een gruwelijk misdrijf blijft en dat ook schuldig verzuim onaanvaardbaar is. “Maar al die duizenden priesters, zusters, paters, broeders, diakens en lekenmedewerkers die geen schuld treffen en die al jaren het beste van zichzelf geven, verdienen wel onze dank”, was te horen op de persvoorstelling in het Vlaams parlement. ‘Actie Scherpenheuvel’ wijst op het belangrijke aandeel van priesters en religieuzen in de uitbouw van het onderwijs, de ziekenzorg en het dynamische verenigingsleven van ons land. En ze onderlijnen dat velen van de 25.000 geestelijken in ons land - 14.000 in Vlaanderen - nog altijd een maatschappelijk kapitaal van onschatbare waarde vertegenwoordigen.