woensdag 21 juli 2010

Snel-weg

Een opkikkertje van Hedwig Van Peteghem
Je moet het maar meemaken. In een file staan en ergens dringend moeten zijn. Wat doe je dan? Blij zijn met elke meter dat je vooruit geraakt? Meestal is er maar één antwoord: ons druk maken zoals de drukte waar we inzitten en machteloos toekijken hoe onze planning in duigen valt. Want autosnelwegen zijn wel degelijk bedoeld voor een vlot en soepel verkeer. Dat was althans zo. Vandaag willen we er zo snel mogelijk van weg en roepen ze vooral het gevoel op van auto-snel-weg.
Ondanks de ongemakjes blijft onze mobiliteit een reusachtig comfort. We kunnen gemakkelijk afstanden overbruggen, langs allerlei wegen. Maar raar maar waar: dezelfde mobiliteit zet ons tegelijkertijd vast. En dan komt de factor ‘tijd’ op de proppen. Hoe sneller iets gaat, hoe minder tijd we hebben.
Tijd is iets relatiefs. Wat we niet graag doen of hebben gaat te traag en waar we van genieten dat is veel te vlug voorbij. Stilstaan is misschien de beste waardemeter van tijd, of het nu in een file is of bij een belangrijke gebeurtenis in ons leven. Waar maken we ons druk over?! Druk is toch alleen maar opeengeperste tijd. Vandaag leven kan toch niet als onze kop al op morgen staat. We leven telkens maar op één moment en dat is nu. Als tijd inderdaad geld is, dan zouden er heel wat meer mensen zijn die tijd maken.