dinsdag 8 juni 2010

Kinderen

Een opkikkertje van Hedwig Van Peteghem
Kinderen zijn iets machtigs. Hun onschuldige ogen kunnen ons hart zo vertederen dat we er gelukkiger door worden. Hun ongebreidelde fantasie laat ons zien dat de wereld er nog anders kan uitzien. Hun vragen maken ons duidelijk dat niet alles vanzelfsprekend is. Zij kunnen en durven hun gevoelens nog gemakkelijker uiten, waardoor ze minder vastlopen in ontgoochelingen en tegenslagen. We kunnen er zo veel van leren en het meest misschien nog: het leren relativeren. Want daardoor krijgen dromen meer kansen en blijft het geluk voor ons liggen, niet iets wat al voorbij is. Toegegeven, soms is het niet altijd even gemakkelijk, maar er blijft tenminste pit in het leven.
Nog nooit hebben kinderen zo veel belangstelling gekregen als in onze tijd. De kwetsbaarheid en onschuld van een kind zijn bijna heilige begrippen geworden. Misschien wordt er daardoor zo veel van hen verwacht. Want ze moeten toch wel wat kunnen. Zo bestaat het gevaar dat ze stilaan meegezogen worden in de sfeer van prestatie- en geldingsdrang. Economisch gezien is het zelfs zo ver gekomen dat ze meer en meer tot het klantenbestand gaan behoren. Nog nooit hebben kinderen zo jong volwassen moeten zijn.
Af en toe krijgen ze alvast de kans om helemaal zichzelf te zijn, samen met vele anderen.
De volwassenen gaan dan wel even aan de kant staan. Een kinderhand is gauw gevuld. Een handjevol tederheid kan voldoende zijn voor een heel leven.