dinsdag 11 mei 2010

Lenteconcert 2010 Sint-Cecilia

Op zaterdag 24 april 2010 hield de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Korbeek-Dijle haar jaarlijks lenteconcert. De jeugdharmonie onder leiding van Hans Dewit bracht vier mooie stukjes, perfect afgewerkt en uitgebeeld, sombrero’s incluis. De ‘grote’ harmonie onder leiding van Herman Steeno bracht weer op uitstekende wijze vooral moderne stukken, zacht en beheerst spel met afwisselende instrumentenpartijen. Bij de laatste vier stukken projecteerde Stef Van Wambeke bijpassende beelden op een groot scherm. Bij ‘The Fields’ van Jacob De Haan waren dat door hem zelf geschoten beelden uit de Korbeekse velden, in winterslaap en in volle oogstactiviteit. Prachtig!
Het concert stond uiteraard nog in het teken van het 120-jarig bestaan van de Harmonie. Uit dat lange verleden van de Harmonie wil ik nog een anekdote opdissen, mij verteld door Jos Dewit.
Aan een repetitie van de oude Fanfare - altijd in een café - werd vroeger gewoonlijk een vervolg gebreid met kaartspel en glazen heffen. Zo was de Schoen eens op een zaterdag na een repetitie langer dan gebruikelijk in ’t café blijven hangen met enkele wapenbroeders. Toen zij aanstalten maakten om naar huis te gaan begon het te luiden voor de vroegmis. Ze besloten dan maar in één moeite door naar de zondagsmis te gaan. In de kerk was de Schoen zachtjes ingedommeld. Toen de pastoor op de preekstoel plots zijn stem verhief schrok de Schoen wakker en riep: “Ik pas.”