dinsdag 23 februari 2010

Op weg naar 2020

(Gelezen In Tertio Van 10 Februari 2010)
Uit een artikel van hoofdredacteur Peter Vande Vyvere
Aan het eind van de jaren 1990 vonden journalisten uit oorspronkelijk katholieke bladen en ‘leken’ uit de kerkelijke mediawereld elkaar rond een gedurfde droom: de oprichting van een christelijk opinieweekblad in de stijl van het Britse kwaliteitsblad The Tablet. Een niet geringe journalistieke ambitie!
Een zeker ongenoegen over de ideologische vervlakking van de traditionele katholieke (dagblad)pers was niet helemaal uit de lucht. Maar bovenal werden de stichters en pioniers gedreven door een positieve intuïtie. De tijd en de publieke opinie waren rijp voor een christelijk geïnspireerd blad met een dubbele opdracht: gefundeerde religieuze berichtgeving brengen én onze hele samenleving consequent belichten vanuit een christelijk perspectief. Met achtergrondstukken voor wie graag dieper graaft. Analyserend, duidend en opiniërend.
TERTIO bestaat nu tien jaar. Met een bestand van een kleine 7.000 trouwe en enthousiaste abonnees en met flink wat krediet bij collega’s-journalisten.
De actuele missie van TERTIO: met kennis van zaken registreren hoe vitaal christelijk geloof - in verschillende gradaties en vormen - een humaniserende invloed uitoefent op alle domeinen van het samenleven: op politiek, economie, recht, cultuur, sociale organisatie en onderwijs. Met zo’n uitdagend project doen we er graag minstens nog eens tien jaar bij!
Tot zover Peter Vande Vyvere.