dinsdag 9 februari 2010

Liefde

Uit het boek: “Hoop, geloof, liefde” van Godfried Danneels en andere Vlamingen. Enkele getuigenissen:

Liefde is in mijn ogen iemand nemen zoals hij is. En hem zeggen ‘voor mij mag je zijn wie je bent en zo zie ik je graag. En ik hoop van jou hetzelfde’. Kun je dan spreken van eeuwige trouw? Ik denk dat het niet gaat om eeuwige trouw van ons aan God. Ik denk dat je het moet omkeren. Wie is trouw? God aan ons. Trouw is een goddelijke gesteltenis.
(Godfried Danneels)

Overal langs Vlaamse wegen kom je ook Maria tegen… En in elke kerk staat ze afgebeeld. We hebben ze nodig. Je kunt immers niet leven zonder een moeder. En daarom vind ik dat God er heel verstandig aan gedaan heeft om mens te worden uit een menselijke moeder.
Met Maria kun je spreken zoals je dat doet met je buurvrouw. Daarom gaan zoveel mensen in de kerk soms eerst langs het Mariabeeld omdat ze zeggen ‘die is van ons, daar geraken we bij’. Vaak wordt gezegd dat de vrouw in de kerk - en zeker in de katholieke kerk - niet voldoende plaats krijgt. Ik ga daarmee akkoord. Maar er is één ding dat geen enkele man in de katholieke godsdienst kan, en dat is moeder worden van Gods zoon. Kiezen tussen Maria of Jezus kan ik niet. Geef ze mij alletwee.
(Godfried Danneels)

De lach kan mensen dichter bij elkaar brengen en misschien ook wel dichter bij de kerk.
(Geert Noels)

Ik heb gehuild toen ik op Zuiderzinnen, een literatuurevenement in Antwerpen, een brief van mijn moeder voorlas naar aanleiding van het boek ‘Prinses van het Pajottenland’ dat ik over haar schreef.
(Johan Verminnen)

Wie rechtstreeks geconfronteerd wordt met lijden, put daaruit uiteindelijk de kracht om te beseffen dat het welzijn en geluk van zijn naasten belangrijker is dan het nastreven van eigen dromen.
(Piet Swerts)

Liefde kan verschillende vormen aannemen, maar heeft voor mij als belangrijkste kenmerken: respect en verantwoordelijkheid.
(Kris Peeters)

Liefde is socialisme tussen twee mensen.
(Caroline Gennez)

Liefde is op verschillende manieren mogelijk tussen verschillende mensen. De liefde voor je man of vrouw is anders dan de liefde voor je kinderen, ouders, broers/zussen, familieleden of vrienden. Wie van vele mensen kan houden, is volgens mij een gelukkig mens.
(Karel Van Eetvelt)

Onthechting (van zichzelf) is de basis van ware vrede. IJdelheid en zelfingenomenheid houden het conflict in.
(Herman Van Rompuy)

Zelfrelativering heb ik soms te veel. Nederigheid vind ik erg belangrijk. Vergevingsgezindheid is een kwaliteit die ik erg kan bewonderen bij andere mensen, maar die wel groeit bij mezelf naarmate ik ouder word. En barmhartigheid is iets wat ik heel sterk voél, maar waar ik nog te weinig naar leef soms. Ik probeer via muziek dingen voor anderen te doen, maar soms lukt me dat nog niet helemaal zoals ik het zou willen… Er wordt aan gewerkt.
(Eva De Roovere)

Een heel aanwezig, permanent besef van eigen falen en eigen onvolkomenheden brengt bij mij zeer bewust het inzicht met zich mee om telkens opnieuw mensen kansen te geven.
(Mieke Van Hecke)

Het allermoeilijkste in het gebod van de liefde is de menselijkheid zoeken in mensen die onmenselijk wrede daden hebben begaan, is vergeven wat onvergeeflijk is - of het toch lijkt.
(Mia Doornaert)