woensdag 13 augustus 2008

Freddy Staelens

Op 10 december 2007 berichtte het Nieuwsblad: Freddy Staelens (60) is benoemd tot pastoor van de federatie Zuienkerke. Hij volgt Alexander Rodenbach op, die tot pastoor in Gistel werd benoemd. Staelens, pater Salesiaan van Don Bosco, woont nu nog in Boortmeerbeek (missieprocuur van de salesianen) en neemt begin volgend jaar zijn functie op. Hij neemt zijn intrek in de leegstaande pastorie van Meetkerke.
Freddy Staelens is vooral in Bertem goed gekend. Hij was er verschillende jaren proost van de Chiro in de jaren 1970. Freddy werd leraar aan de Don-Boscoschool in Haacht en vertrok later als missionaris naar Congo.
Als collega-leraar van ons dochter Inge heeft hij twee van haar kinderen gedoopt in de kerk van Korbeek-Dijle. Hierbij een foto van toen (1996).
Nu heeft Freddy een nieuwe taak gekregen als parochiepriester. Op 17 februari 2008 werd Freddy door de deken van Blankenberge officieel aangesteld tot pastoor in de federatie Zuienkerke (gelegen tussen Blankenberge en Brugge). De fusiegemeente Zuienkerke omvat de deelgemeenten en parochies Houtave, Meetkerke, Nieuwmunster en Zuienkerke. Een erg landelijke poldergemeente met slechts 2.800 inwoners. Freddy woont nu in de pastorie van Meetkerke (380 inwoners en gelegen langs de oude baan van Oostende naar Brugge).
Op 9 juli 2008 lazen wij in het Nieuwsblad: Zuienkerke is de meest katholieke parochie van BelgiĆ«. Alle baby’s worden er gedoopt, en voor huwelijken en begrafenissen scoort de parochie respectievelijk 160 en 118 procent. Wat betekent dat velen van buiten de eigen parochie naar deze kerk komen.
Tijdens ons vakantieverblijf in Middelkerke wilden wij Freddy even gaan groeten en feliciteren in Meetkerke. Wij hebben hem niet thuis gevonden, maar de zuster die voor hem zorgt heeft ons vriendelijk ontvangen en rondgeleid op het pastoriedomein. Hierbij foto’s van de kerk van Meetkerke, de pastorie, het uithangbordje aan de ingang van de kerk en het miraculeus Lieve-Vrouwebeeldje in de kerk.Hoe klein Meetkerke ook is, zijn kerktoren is even stoer als deze van het grote Middelkerke.
Zie zijn treffende gelijkenis, op onderstaande foto, met de toren van de monumentale hoofdkerk van Middelkerke.

Cyriel Letellier