zondag 16 maart 2008

Maria en Hilda Delang

Vandaag zetten we twee zussen in de kijker: Maria en Hilda Delang. Maria werd geboren te Vaalbeek op 5.5.1924. Zij trouwde in 1949 met de Korbekenaar Jan Vanden Eynde (Jan van Lin) (°Korb.D.1926/ +Leuven 2005). Hilda werd geboren te Vaalbeek op 8.1.1932. Zij trouwde in 1954 met de toen in Korbeek wonende Leuvenaar Louis De Graef (Lewieke) (°Leuven 1922/ +Leuven 1998). Na hun huwelijk vestigden beide paren zich in Korbeek-Dijle: Maria op de Veeweide en Hilda op Ormendaal. Maria en Jan kregen een dochter, Elvire. Hilda en Louis een dochter, Carla


De ouders van Maria en Hilda waren: (Prosper) Guillaume Delang (de Witte van ’t Zenneke) (°Heverlee 1896/ +Vaalbeek 1955) en (Maria) Octavia (Vie) Verstappen (°Vaalbeek 1899/ +Leuven 1980). De Witte was een veelzijdig man: boomkapper, landbouwer en metser. Hij was ook gemeenteraadslid in Vaalbeek. Met Vie kreeg hij acht kinderen: twee zoontjes overleden op jonge leeftijd, drie zonen en drie dochters werden volwassen. Ze trouwden alle zes. Maar de drie zonen en de drie schoonzoons zijn reeds overleden. De drie dochters en twee schoondochters leven nog.

Vader Guillaume was eigenlijk een inwijkeling in Vaalbeek. Zijn Heverlese ouders waren: Victor Delang (°Heverlee 1866/ +Heverlee 1917) en Maria Van Nuffel (°Wilsele 1857). Bij haar huwelijk met Victor Delang in 1898 was Maria Van Nuffel reeds tweemaal weduwe (van Jean Stevens en van Fréderic Mathys). Zij had een zoon Stevens, twee kinderen Mathys: (Oscar) Joseph (°1883) en Marie (Cathérine) (°1886) en nog twee kinderen Van Nuffel, geboren tijdens haar weduwschap: François (°1894) en (Prosper) Guillaume (°1896). Deze laatsten werden “Delang” gewettigd bij haar huwelijk met Victor. Victor en Maria kregen daarna nog een dochter, Anna Delang (Net) (°1900). Victor was plafonneerder en hij woonde met zijn gezin: Naamsesteenweg 271 in Heverlee.
De ouders van Victor waren: Guillaume Delang en Anne Catherine Meeus, landbouwers in Heverlee.
De ouders van Maria waren: Remi Van Nuffel (+Wilsele 1876) en Marie Catherine Dewil (+Wilsele 1869).
In tegenstelling tot vader Guillaume Delang was moeder Octavie Verstappen uit echt Vaalbeeks hout gesneden. Het wemelt van de Verstappen’s in de Vaalbeekse registers. Haar ouders waren: Désiré Verstappen (°Vaalbeek 1854/ +Vaalbeek 1922) en (Anna Maria) Melania Rongé (°Korb.D.1862/ +Vaalbeek 1915).

Dat Maria en Hilda roots hadden in Korbeek-Dijle had ik nooit vermoed. Hilda woont zelfs recht over het huis waar haar grootmoeder, Melanie Rongé, is opgegroeid. Melanie was de oudste van de kinderen van Jacobus Rongé (Kaube Kui) (°Korb.D.1834/ +Korb.D.1915) en Anna Maria Berthels (°Korb.D.1835/ +Korb.D.1903).

De acht kinderen van Petrus Rongé (Piër van Kui) en Pauline Deboet, onder wie Mieke, Jan en Julia Rongé die in het voorouderlijk huis van Kui zijn blijven wonen, waren nichten en kozijns van Octavie Verstappen, de moeder van Maria en Hilda. Ook Tinne Van Pee (haar moeder, Octavie, was een zus van Melanie Rongé) en Rosalie Rongé (Rauzeke Tet) (haar vader, Engelbert, was een broer van Melanie Rongé) waren nichten van Octavie Verstappen. Maria en Hilda zijn achternichten van Suzanne Wauters (dochter van Julia Rongé) en van Pierre Rongé, de vader van Danny (de man van kapster Sonja). Zij zijn ook achternichten van Louis Sterckx (Lewie van Tinne Van Pee), van Marie Louise Rongé (Wis Nolle) en van Jozef Rongé (Jefke Boet).
In haar kinderjaren kwam Maria Delang met haar moeder, Octavie Verstappen, op familiebezoek in Korbeek-Dijle. Zij gingen bij de zus van grootmoeder Melanie, bij Octavie Rongé, die woonde waar nu de garage Letellier is, en bij de broer van grootmoeder Melanie, bij Piër, die woonde in het voorouderlijk huis op Ormendaal (het “huisje van halfweg” voor de Neerijsenaren die langs het Broek te voet naar Leuven stapten).


Langs hun grootmoeder, Melanie Rongé, zijn Maria en Hilda niet alleen familie van de nazaten Rongé in Korbeek-Dijle, maar ook van de Berthels’en, de Beersaerts’en en de De Van’s, want hun overgrootmoeder, Anna Maria Berthels, was een dochter van Jan Baptist Berthels (°Korb.D.1800/ +Korb.D.1878) en Anna Maria De Van (°Oud-Heverlee 1799/ +Korb.D.1863). De andere dochter van deze laatsten, Joanna Berthels, is getrouwd met Joannes Beersaerts. Zij waren de ouders van Victor Beersaerts (de Kwint). Anna Maria De Van had een voorkind, Jan Baptist De Van, de stamvader van alle De Van’s in Korbeek-Dijle met uitlopers in Oud-Heverlee. Mijn grootmoeder, Christina De Van, was een nicht van Melanie Rongé. Mijn vader, Jozef Letellier, een achterkozijn van Octavie Verstappen. En ikzelf een achterachterkozijn van Maria en Hilda. Geen haar op mijn hoofd had dat ooit gedacht.
Keren we nu terug naar Vaalbeek, naar de Verstappen’s.
Désiré Verstappen, de grootvader van Maria en Hilda, was een zoon van Theodorius Verstappen (°Oud-Heverlee 1810/ +Vaalbeek 1867) en Anna Maria Vanvlasselaer (°Vaalbeek 1818/ +Vaalbeek 1888).
Theodorius was een zoon van Francisca Verstappen (°Oud-Heverlee 1779/ +Oud-Heverlee 1846). Francisca moet een geweldige vrouw zijn geweest. Op 55-jarige leeftijd trouwde zij als “jonge dochter” met een 26-jarige jongman, Jan Baptist Vlasselaer.
Anna Maria Vanvlasselaer was een dochter van Jan Baptist Vanvlasselaer (°Oud-Heverlee 1782/ +Vaalbeek 1861) en Anna Maria Delqui. Zij zijn reeds betovergrootouders van Maria en Hilda en hun oudste Vaalbeekse voorouders. Alhoewel, “Oud-Heverlee” vóór 1800 kan ook “Vaalbeek” betekenen. Oud-Heverlee en Vaalbeek waren één parochie, en in de Oud-Heverlese parochieregisters maakte de pastoor normaal geen gewag van de woonplaats, Oud-Heverlee of Vaalbeek, van de dopeling, de trouwers of de overledene.


Maria en Hilda jullie zijn in Korbeek-Dijle eigenlijk in een kwart van jullie roots terechtgekomen, tussen een groot aantal verre familieleden. Dat jullie zich er nog lang en in goede gezondheid thuis mogen voelen.


Cyriel Letellier