donderdag 18 oktober 2007

Yvonne Lemmens

Vandaag is het de beurt aan Yvonne Lemmens om even in de schijnwerpers te staan. Yvonne werd geboren te Korbeek-Dijle op 25.6.1922. Zij was getrouwd met Charly Bruffaerts (Sjarli van de Witten Boer) (°Korb.D.1922/+Leuven 1986). In Korbeek-Dijle is zij bekend als “Yvonne van Tist” (vóór haar huwelijk) of “Yvonne van Sjarli van de Witten Boer” (na haar huwelijk). Yvonne en Charly hebben één zoon: Harry Bruffaerts. Een ouder broertje van Harry overleed toen het 2½ maand oud was.



Volgen we nu de voorouders Lemmens van Yvonne.

Haar ouders: Petrus Henricus Lemmens (Tist van Lemmes) (°Korb.D.1892/+Korb.D.1969) en Maria Elisabeth Deboet (Mie Tist) (°Korb.D.1894/+Korb.D.1962). Tist en Mie hielden café op den Dries. In de jaren 30 en 40 van 1900, toen hun vier dochters: Julia, Trés, Lieza en Yvonne, in de fleur van hun leven waren, draaide het café op volle toeren. Dochter Lieza (Krol) heeft het café daarna nog vele jaren uitgebaat. Ook Nadine Hendrickx, een dochter van Trés, heeft vele jaren meegedraaid om het café glans te geven.

Haar grootouders: Desiderius Lemmens (Lemmes) (°Everberg 1870/ +Korb.D.1950) en Pelagie Darche (Pelle) (°Korb.D.1872/ +Korb.D.1949). Langs Lemmes en Pelle had Yvonne een zeer grote familie. In Korbeek-Dijle blijft daarvan niet veel meer over: Albert Lemmens, Irène Darche en Lily Lava.

Haar overgrootouders: Josephus Eduardus Lemmens en Catharina Josephina Cludts, in Everberg.

Volgen we nu de voorouders Deboet van Yvonne.

Haar grootouders: Petrus Deboet (Pië Deboet) (°Korb.D.1864/ +Korb.D.1932) en Theresia Verbinnen (Treis de Weif) (°Holsbeek 1855/+Korb.D.1930).
Pië Deboet was de tweede man van Theresia Verbinnen. Theresia was weduwe van August Guilielmus Creffier (+Leuven 1883). Theresia had twee kinderen Creffier, onder wie Elisa, vrouw van Victor Vandenplas en moeder van Moke Kreulle en Plaske, en vijf kinderen Deboet, onder wie Mie Tist, en Pauline, die trouwde met mijn oom Henri Letellier (Rie Cammoos), kantonnier in Schaffen.
Pië Deboet was een oudere broer van August Deboet (de Jutte van den Boette).

Haar overgrootouders: Jan Baptist Deboet (Nolle van den Boette?) (°Bertem 1833/+Korb.D.1885) en Maria Regina Nijs (°Korb.D.1839/ +Korb.D.1912). De Korbeekse familie Nijs had haar stek, volgens de kadasterkaart van Popp (1854), aan de bovenkant van de Putstraat waar nu Herman Schol woont en waar voordien het schamel huisje stond van Celestina Deboet (Stinne Nolleke), de jongste zus van Pië Deboet en de Jutte. Twee andere zussen van Pië en de Jutte waren: Maria Josepha Deboet, die trouwde met Engelbert Rongé (Bère van Kui), de ouders van Rosalie Rongé (Rauzeke Tet), en Pauline Deboet, die trouwde met Petrus Rongé (Piër van Kui).

Haar betovergrootouders: Petrus Deboet (den Boette?) (°Neerijse ca 1795) en Joanna Catharina Imbrechts (°Bertem ca 1802), landwerkers in Bertem. Zij trouwden ook te Bertem in 1826.

Haar oud-ouders: Petrus Henricus Deboth en Catharina Dewals. Zij woonden in Neerijse of Loonbeek.

Als mogelijke betekenis of oorsprong van de naam Debot(h) noteert Frans De Brabandere in zijn Woordenboek van de Familienamen in België & Noord-Frankrijk: “Bijnaam voor een botterik, voor iemand die bot is: plomp, onfatsoenlijk, ongemanierd”.
De naamsverandering van Deboth naar Deboet is een gevolg van de dialectische uitspraak van “Debot”. Een Neerijsenaar of een Loonbekenaar die Debot noemde zei in zijn dialect dat hij Deboet noemde, zoals hij ook van een bot mes zegt dat het “boet” is. Ter plaatse wist de pastoor dat hij uitspraak Deboet als Debot moest noteren. Maar als die Neerijsenaar of Loonbekenaar naar Bertem verhuisde noteerde de pastoor of de gemeentesecretaris daar precies wat hij hoorde nl. Deboet.

Yvonne, jij hebt heel hard gewerkt in je leven. De beenhouwerij van de Witten Boer, en later van Charly, en nog later van Harry, draaide vooral op hun vrouwen. Dat je nog lang in goede gezondheid mag genieten van de vruchten van je arbeid.

Cyriel Letellier