woensdag 29 november 2006

Julia Michiels

Julia Michiels

Julia, in Korbeek bekend als "Julia van den Ronne", werd geboren te Korbeek-Dijle op 24.5.1922. Zij is een dochter van Constant Michiels (Staa den Ronne) (°Neerijse 1883/+Korb.D.1962) en Maria Bruffaerts (°Korb.D.1884/+Korb.D.1949). Julia is weduwe van Gustaaf Haine (Blanden 1914/+Korb.D.1998). Julia en Staf trouwden te Korbeek-Dijle in 1949 en kregen er drie kinderen: Johan, Mia en Anjes. Zij hebben zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.
Julia was de eerste leidster van de na de oorlog 1940-1945 in Korbeek-Dijle opgerichte BJB-Afdeling (Boerinnenjeugdbond). In de kerk was zij met haar toonvaste krachtige stem een steunpilaar voor de andere zangers. Tot voor enkele jaren zong zij nog mee als sopraan in de Sint-Stevensgilde.

Wijding nieuwe klok

In september 1943 had de Duitse bezetter de grootste van de twee klokken uit de kerktoren van Korbeek-Dijle weggehaald om te smelten en er oorlogsmateriaal mee te gieten. Op Palmzondag (22 maart) 1964 was er eindelijk een nieuwe klok geleverd en kon ze worden ingewijd. Op de foto links hierboven zien we Julia Michiels als meter van de nieuwe klok naast peter Herman Van Geel, toenmalig voorzitter van de kerkfabriek.
Op de foto ernaast: pastoor Lievens en deken Verdée. Op de groepsfoto hieronder, van links naar rechts: Jan De Coster, Herman Van Geel, Kamiel Van Geel, Julia Michiels, Jozef Letellier en Gustaaf Haine (de mannen zijn de toenmalige leden van de kerkfabriek). Op de foto ernaast: koster Jozef Maginelle.

Inhuldiging nieuwe klok

In Kerk en Leven van 29 juni 2005 heb ik de voorouders van Roza Michiels onder de loep genomen. Julia, haar zus, heeft uiteraard dezelfde voorouders en daarom zal ik nu wat verder ingaan op Gustaaf Haine, de man van Julia, en zijn voorouders.

Julia en Staf

Staf was bediende bij de RVA. Hij was lid en penningmeester van de Kerkfabriek van Korbeek-Dijle van 1963 tot 1987, schepen van Korbeek-Dijle van 1965 tot 1976, en voorzitter van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia van 1973 tot 1982.
De ouders van Stafke Haine waren: Louis Haine (°Blanden 1881/+Duisburg 1979) en Barbara Vanautgaerden (°Blanden 1881/+1967). Zij woonden in Blanden.
Zijn grootouders langs moeders kant waren: Petrus Vanautgaerden (°Blanden 1849) en Anna Maria Vanneck (°Blanden 1854). Staf had dus een grootmoeder "Vanneck", zoals ook Julia een grootmoeder "Van Neck" had. Voor Julia was het ook haar grootmoeder langs moeders kant, Rosalie Van Neck, van wie de vader, Cis Van Neck, van Bierbeek kwam.
Ik ben nog drie generaties verder kunnen opklimmen (tot ca 1740) in de stamreeks van de grootmoeder van Staf, Anna Maria Vanneck, maar heb toch geen band gevonden met de voorouders van Rosalie Van Neck. Als we nog verder konden teruggaan in de tijd zouden er waarschijnlijk wel gemeenschappelijke voorouders aan het licht komen, vermits zij beiden uit Bierbeek of omgeving stammen.
Julia, jij bent steeds zeer actief geweest in het parochiale leven. Je hebt ook veel gelukkige jaren gekend met Staf aan je zijde. Dat je nog lang in goede gezondheid van het leven mag genieten met je kinderen en je klein- en achterkleinkinderen.

Cyriel Letellier